300 graven krijgen nieuwe plek op de begraafplaats

Gepubliceerd op vrijdag 2 september 2022 11.04 u.
Bijna 300 graven op het oude gedeelte van de begraafplaats krijgen volgend jaar een nieuwe plek. De families van de betrokken graven zijn met een brief op de hoogte gebracht en kregen tijdens een informatieavond meer uitleg.

Het gaat vooral om graven waarop in 2017 een concessie werd genomen door de families van de overledenen. Toen kregen zij alsnog de kans om het graf te vrijwaren voor de toekomst nadat het al die jaren daarvoor, zonder concessie, of na het vervallen van de concessie, toch bewaard was gebleven door de gemeente.

Ondertussen werden al de grafstenen verwijderd van zo’n 1.000 graven. Het ging uitsluitend om graven waarop de families geen concessie hadden genomen toen ze hiervoor de kans
kregen in 2017. Deze maatregel was nodig omdat er plaatsgebrek dreigde op de begraafplaats.

Een meer overzichtelijke en groene begraafplaats

De 300 graven verhuizen naar een andere plek omdat de gemeente de begraafplaats wil herinrichten, al zullen de graven wel aanwezig blijven binnen hetzelfde park waar ze nu liggen.
Na de herinrichting moet de begraafplaats overzichtelijker zijn voor de bezoeker.

Geen kosten voor de families

De gemeente begrijpt dat dit voor de betrokken families geen prettig nieuws is. Maar de dienst burgerzaken zal de families met raad en daad bijstaan om deze verandering toch enigszins
draaglijk te maken. De gemeente zal alle kosten van het verplaatsen van het graf
op zich nemen. De families moeten zelf niets betalen.

www.diepenbeek.be/opwaardering-begraafplaats