93 historische graven op de begraafplaats

Gepubliceerd op woensdag 5 augustus 2020 10.26 u.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 4 augustus een lijst van 93 historisch waardevolle graven vastgesteld. Deze graven komen voor een periode van 50 jaar in het beheer van de gemeente.

De vaststelling van deze lijst, is de volgende stap in de herinrichting van de begraafplaats. De komende maanden zal er flink wat veranderen op de begraafplaats.

Het eerste wat visueel zal opvallen, is dat er begin augustus graven voorzien zullen worden van een markering. Deze markering wordt voorzien op graven waarvan oftewel de concessie of de grafrust verlopen is. Deze graven zullen in de loop van de maand september bovengronds weggehaald worden.

Het bovengronds wegnemen komt niet zo maar uit de lucht vallen, het kadert in het project van de “opwaardering van de begraafplaats”. De voorbije jaren werden de Diepenbekenaren hier al uitgebreid over geïnformeerd. Alle nabestaanden hebben geruime tijd de kans gehad, om alsnog een concessie te nemen op een graf dat er al een lange tijd geen had. Wie betaalde voor de concessie behoudt uiteraard het graf, maar de situatie is natuurlijk geheel anders voor de graven die ook na de oproep zonder concessie bleven.

Op deze manier wordt er ruimte gecreëerd op de begraafplaats, die dringend nodig is om op langere termijn nieuwe begravingen toe te laten. 

Lokaal bestuur Diepenbeek begrijpt zeer goed dat de markering en verwijdering van deze graven een emotionele gebeurtenis is voor de nabestaanden. Wij doen dan ook al het mogelijke om dit zo sereen mogelijk te laten verlopen. 

Wat kan je doen als je vragen of opmerkingen hebt over de markering van de graven?

- Een mail sturen naar info@diepenbeek.be

- Bellen naar 011/491800, dienst burgerzaken