FairTradeDiepenbeek

Fair Trade wil betere levensomstandigheden bieden aan de boeren in het Zuiden, via een 'win-win'-uitwisseling tussen de producent en de consument. Producenten verenigen zich in een coöperatieve, waarmee ze sterker staan om te onderhandelen. Dankzij een eerlijke prijs en een fairtradepremie, kunnen de boeren investeren en opleidingen volgen om de kwaliteit van hun producten te verbeteren. Ook kunnen ze financiële middelen opbouwen waardoor ze meer zekerheid hebben en hun toekomst in eigen handen kunnen nemen. In ruil eist het label van de boeren een juist beheer en democratische handelingen. Fair Trade is dus géén liefdadigheid.

De gemeente hecht belang aan eerlijke handel en is daarom kandidaat fair tradegemeente. Bij gemeentelijke aankopen wordt rekening gehouden met eerlijke handel. Dit zowel voor de bekendere producten zoals koffie en wijn, maar ook bij kleding. De gemeente schenkt het lokale keizelboomgaardsap bij recepties. Lokale handel is immers ook een belangrijk aspect in de fairtradecampagne, aangezien ook onze eigen boeren een eerlijke prijs verdienen.

Zet jouw winkel, vereniging, bedrijf, school, … de Diepenbeekse fairtradekaart!

Bied je jouw medewerkers, leden of klanten fairtradekoffie aan? Geeft je bedrijf fairtraderelatiegeschenken (rozen, pralines, koekjes, …)? Schenkt jouw vereniging bij de spaghettidag fairtradewijn? Laat jouw school de leerlingen en leerkrachten genieten van fairtradesapjes? Kunnen klanten in jouw winkel of horecazaak minstens twee fairtradeproducten kopen? Heb je een initiatief waarbij je lokale of streekeigen producten aanbiedt? Sta jij ook achter het verhaal van Fair Trade en duurzame, lokale landbouw?

Neem dan contact op met de dienst duurzaam beleid. Een lid van onze trekkersgroep brengt jou een bezoekje, zodat je een engagementsverklaring kunt ondertekenen. Je zaak wordt dan toegevoegd aan de Diepenbeekse fairtradekaart.

Je kunt fairtradeproducten herkennen aan het Fair Trade-Max Havelaar, fair for life of équitable Ecocert keurmerk.