Fietsen

Diepenbeek is een waar fietsparadijs met zijn kronkelende fietsweggetjes door een prachtig landschap in het Limburgse fietsroutenetwerk. Ze brengen je ook naar de mooiste plekjes in de Wijers, Kempen en Haspengouw. Fietsknooppunt 100 aan het sportcomplex Demerstrand is de uitgelezen startplaats voor je fietstochten naar alle windstreken. Je kan er bovendien gratis langparkeren.

Vanaf Knooppunt 100 zijn heel wat themalussen uitgewerkt om je te laten genieten van al het moois van Limburg. De afstanden variëren maar worden steeds vermeld en kunnen vaak ingekort worden. 

Aan de fietsenstalling van het Demerstrand vinden we nu ook een fietsservicepunt. Heeft je fiets een kleine herstelling nodig wanneer je onderweg bent of je wil aan knooppunt 100 vertrekken, dan kan je hier materiaal (en een pomp) vinden om je fiets te repareren. Uiteraard kan je ook je elektrische fiets opladen aan de vernieuwde fietsenstalling.

Mijnenroute (72.5 km)

Inkorten naar 50 km kan door de ingekorte route te volgen.

Deze route brengt je langs de mijnen van Winterslag (C-mine) en Waterschei (THOR-park) waar heel wat te beleven valt! Stop hier zeker voor een bezoekje of een terrasje. De oude mijnwerkerswoningen die je passeert zorgen voor een gezellige, niet geëvenaarde sfeer. Daarnaast fiets je langs heel wat natuurmoois: De Maten, één van de oudste natuurgebieden van België; dwars door het enige Belgische Nationale park, Hoge Kempen en toegangspoort As Station. Ook passeer je de plas in Zutendaal en Schoonbeek bos. 

Bekijk de lange en ingekorte route op kaart. 

Het mooiste van Haspengouw (74km)

Inkorten naar 50 km kan door de ingekorte route te volgen.

Net na je vertrek op deze route, kom je, na het centrum van Diepenbeek, al snel in Haspengouw terecht. Het is wondermooi fietsen door de verschillende boomgaarden, plantages en zelfs langs enkele wijndomeinen. De mooiste bloesems kan je vinden in Borgloon en Sint-Truiden. In deze steden kan je zeker ook terecht voor een leuk terrasje of een mooie stads- of natuurwandeling maar ook bijvoorbeeld een bezoek van De Stroopfabriek is een aanrader!

Bekijk de lange en ingekorte route op kaart.

De Wijerroute - land van 1001 vijvers (66km)

De route brengt je langs heel wat natuurmoois, met de Platwijers, Bokrijkvijvers en Maten als hoogtepunt van De Wijers, land van 1001 vijvers. Maar ook cultureel kom je via deze route zeker heel wat leuks tegen. Het centrum van Hasselt, de Japanse tuin en het openluchtmuseum te Bokrijk zijn enkele leuke stopplaatsen. Ook de centra van Genk en Bilzen liggen via deze route binnen handbereik. Als kers op de taart, passeer je het beroemde Fietsen door het water, te Bokrijk alsook de uitkijktoren De Wijers. Bij terugkomst kan je je dag afsluiten op het prachtige terras van fietscafé Knooppunt 100 en van heel wat lekkers genieten.

Bekijk de route op kaart.

Kastelentocht (52km)

Limburg herbergt heel wat mooie kastelen met verschillende indrukwekkende geschiedenissen daar aan vast. Wat is er mooier om een leuke fietstocht door het groen te maken en terwijl volgende kastelen passeren: Kasteel Schoonbeek, Kasteel van Alden Biesen (bezoek het kasteel en/of doe een leuke wandeling), Kasteel Genoelselderen (een aanrader voor de wijnliefhebbers!), Kasteel ’s Herenelderen , Kasteel Jongenbos en Kasteel van Diepenbeek. Fiets langs de kastelen of maak een ontspannend of leerrijk stopje!

Bekijk de route op kaart.

Cultuurroute (62km)

Wil je graag wat cultuur opsnuiven of gewoon wat kuieren door de stad voor een terrasje of wat shoppen, dan is deze route wat voor jou: de route brengt je via prachtige fietspaden tot de centra van Hasselt, Genk en Bilzen! Je kan er de verschillende musea, de Japanse tuin, de Cosmodrome of bijvoorbeeld Bokrijk bezoeken. Onderweg kom je als klap op de vuurpijl ook nog bij het prachtige Fietsen door het water.

Bekijk de route op kaart.

Spelen en ontspanning: kinderroute (21km)

Plan je een leuke fietstrip met de kinderen, neem dan zeker een dagje tijd voor deze route! Er zijn tal van leuke activiteiten voor kinderen: Spelen in Plopsa Indoor, zwemmen in het zwembad van Hasselt of gewoon ontspannen in het park met speeltuin, het bezoek van een stripwinkel in Hasselt centrum en zo veel meer. Daarnaast zijn er op sport- en recreatiedomein Demerstrand twee speeltuinen: de grote speeltuin op het domein en een kleinere aan het terras van Knooppunt 100.

Bekijk de route op kaart.

Een dagje naar Maastricht (73km)

Zelfs een prachtige fietstocht naar hartje Maastricht behoort tot de mogelijkheden vanaf knooppunt 100. In het centrum kan je genieten van al het leuke dat Maastricht te bieden heeft: prachtige terrasjes, leuke musea en heel wat shoppingplezier. Gewoon de fietstocht heen en terug is meer dan de moeite waard! De brug van Vroenhoven met het leerrijke museum en vooral het indrukwekkende uitzicht over het water en de vallei is een absolute aanrader op deze tocht.

Bekijk de route op kaart.

Street-Art Route 

Diepenbeek telt intussen heel wat knappe Street-Art. Ontdek ze met de fiets en maak er een leuke foto voor op je sociale media! De route start aan het vrijetijdsloket/GC de Plak. Download de route op https://www.route.nl/fietsroute/3828810/alternatief-rondje-diepenbeek-inclusief-streetart-locaties.