Omruilactie bordeaux huisvuilzak en oude PMD zakken

Gepubliceerd op maandag 10 januari 2022 0 u.
Op 1 januari verdween de bordeaux huisvuilzak definitief uit het straatbeeld. En ook de PMD-zak met zwart treklint verdween. Sinds 1 januari mag je enkel nog PMD-zakken met een wit treklint aanbieden. T.e.m. 31 maart 2022 kan je volledige rollen oude zakken omruilen voor nieuwe rollen.

Korte overgangsperiode ten einde

1 januari ging gepaard met heel wat veranderingen op afvalvlak in uw gemeente. De invoering van Optimo, nieuwe ophaaldagen, andere afvalzakken, ... Het was even wennen voor u. Afvalintercommunale Limburg.net had haar ophalers daarom de opdracht gegeven om de eerste twee weken niet té streng te zijn. Oude pmd-zakken met zwarte lintjes werden in de praktijk daarom toch nog meegenomen, ook al mocht het eigenlijk niet.

Vanaf maandag 17 januari zal dat niet langer het geval zijn. Enkel de nieuwe pmd-zakken, met witte lintjes en opdruk ‘nieuwe blauwe zak’, zullen nog opgehaald worden. Oude pmd-zakken blijven voortaan staan.

Gerecycleerd én sterker

De wissel in pmd-zakken komt er door 2 redenen. Zo waren de oude zakken gemaakt van nieuw plastic. De nieuwe zakken daarentegen bevatten gerecycleerd plastic. Ze voldoen daarmee aan de Vlaamse wetgeving die bepaalt dat afvalzakken voor minstens 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan.

De nieuwe zakken zijn bovendien ook steviger, wat belangrijk is voor Optimo. Bij dat systeem haalt één afvalwagen verschillende afvalsoorten op. De zakken mogen dus niet scheuren, anders kunnen ze ook niet meer uitgesorteerd worden in de sorteerinstallatie.

Ruil je oude zakken in

In Diepenbeek kan dit tijdens de openingsuren in het recyclagepark en bij de technische dienst (Industrielaan 6). Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild.

Hou rekening met volgende zaken bij het omruilen:

  • Het is niet mogelijk om een aangebroken rol afvalzakken om te ruilen. Het is dus niet mogelijk om 2 zakken om te ruilen tegen twee nieuwe zakken.
  • Je kan enkel een rol afvalzakken tegen een gelijkaardige rol omruilen. Het is niet mogelijk om een rol om te ruilen naar een andere type rol. Een voorbeeld: Het is niet mogelijk om 1 rol kleine bordeaux huisvuilzakken om te ruilen tegen 2 rollen pmd-zakken. Eén rol grote bordeaux huisvuilzakken wordt omgeruild naar één rol grote grijze huisvuilzakken. 
  • Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen na 1 januari 2022 ook niet meer naar het recyclagepark gebracht worden.

Optimo

Sinds dit jaar ziet de afvalophaling in heel wat Limburgse gemeenten er anders uit. Dankzij het nieuwe Optimo systeem kunnen vanaf dit jaar alle afvalzakken in 1 vrachtwagen aan huis worden opgehaald. De oude bordeaux huisvuilzak was niet geschikt voor deze manier van ophaling. Daarom werd bij de invoering van de nieuwe grijze zak al meteen gekozen voor een sluitingssysteem dat wel geschikt is. Ook de andere soorten afvalzakken voor tuinafval en pmd worden aangepast aan deze nieuwe ophaling.

www.limburg.net/optimo

www.diepenbeek.be/optimo