KGA

Met kga (kleine gevaarlijke afvalstoffen) kun je gratis terecht op het recyclagepark. Kga bestaat hoofdzakelijk uit schadelijke en/of gevaarlijke scheikundige stoffen en uit producten die dergelijke stoffen bevatten. Ook de lege verpakking van gevaarlijke producten hoort bij het kga.

Bied het kga in de oorspronkelijke verpakking aan. Bewaar vloeistoffen apart in goed gesloten potten of flessen, meng ze zeker niet. Bied injectienaalden aan in een naaldcontainer, die kun je gratis krijgen op het recyclagepark. 

Wat kan en wat kan niet?

Op de sorteergids vind je een overzicht van producten die thuishoren bij het kga. Heb je een restje van een product dat niet in de lijst staat, maar waarvan je vermoedt dat het toch om kga gaat, beschouw het dan voor alle zekerheid als kga.

Ook producten die onschuldig lijken, horen vaak thuis bij het kga, zoals bijv. lippenstift, stiften, boenwas, nagellak, waspoeder en röntgenfoto’s.

Vervallen geneesmiddelen kun je niet inleveren bij het kga. Die kun je, zonder verpakking, binnenbrengen bij je apotheek.

Hoe voorkomen?

Kies voor herbruikbare batterijen. Op termijn is dit zelfs goedkoper.

Ga voordat je begint te klussen na welke producten je nodig hebt en eventueel nog hebt, zodat je geen overschotten hebt.