Kapvergunning

Voor het kappen van één of meerdere bomen moet je meestal een vergunning aanvragen. Welk type vergunning is afhankelijk van de soort kapping. Kappingen in het kader van een (ver)bouwing kun je mee opnemen in de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.

Omgevingsvergunning

Je moet een omgevingsvergunning aanvragen voor het kappen van één of meerdere bomen als deze op meer dan 15 meter van je woning staan én de stam op 1 meter hoogte een omtrek van meer dan 1 meter heeft. In sommige gevallen kan een boom echter beschermd zijn door een ruimtelijk plan. Informeer je dus best eerst bij de dienst ruimtelijke ordening of de milieudienst.

Een omgevingsvergunning is ook vereist voor het kappen van een bos. Een bos is een groep bomen, waarbij de afstand van de buitenzijde van minstens twee bomen 10 meter of meer bedraagt, dus ook in je tuin kan een bos staan. Informeer je bij twijfel bij de milieudienst.

Voor een ontbossing moet je een boscompensatie betalen. Er is een vrijstelling voor de eerste 5 are, indien de kapping gebeurt in het kader van woningbouw in een woongebied, op een perceel van minder dan 12 are.

Een kapping aanvragen kan digitaal via het omgevingsloket. Daar vind je ook formulieren om af te drukken als je de aanvraag op papier wilt doen.

Dunningskap in een bos

Indien je in een bos een aantal bomen wilt verwijderen, dan moet je hiervoor een kapmachtiging aanvragen bij Natuur en Bos.

Natuurvergunning

Je hebt een natuurvergunning nodig als je bomen wilt kappen in één van onderstaande gebieden: 

  • groen-, park- , buffer-, bos-, vallei-, en brongebieden
  • agrarische gebieden met ecologisch belang en agrarische gebieden met bijzondere waarde
  • natuurontwikkelingsgebieden
  • beschermde duingebieden
  • vogel- en habitatrichtlijngebieden
  • Ramsar-watergebieden

Kapvergunning bij hoogdringendheid

Een kapvergunning bij hoogdringendheid is enkel mogelijk bij acuut gevaar:

  • wanneer er direct gevaar dreigt om personen te verwonden;
  • wanneer er direct gevaar dreigt om eigendommen te beschadigen;
  • wanneer er direct gevaar dreigt voor andere bomen (vb. snelvermeerderende ziekte).

Een kapvergunning bij hoogdringendheid kan u aanvragen via het formulier hieronder.