Kringlooptuinieren

Al van bij de aanleg van je tuin kun je ervoor zorgen dat je minder tuinafval hebt. Bovendien is een afvalarme tuin ook een tuin waar je weinig werk aan hebt. Daarnaast kun je heel wat tuinafval een andere bestemming geven, waardoor je het niet moet afvoeren naar het recyclagepark of in de gft-container moet doen.

Vaste planten

Kies voor vaste planten en geef deze voldoende ruimte om te groeien. In afwachting dat de vaste planten de bodem volledig bedekken, kun je deze afdekken met een mulchlaag van gehakseld hout, compost of grassnippers.

Gras

Hoe groter je grasveld, hoe meer grasafval. Zorg voor een grasveldje om te sjotten en voorzie voor de rest vaste beplanting. Je kunt ook gebruik maken van lage bodembedekkers als je liever geen hoge beplanting hebt.

Kies voor traaggroeiend gras. Hiermee kun je jouw grasafval met de helft verminderen. Leg je gazon dan aan in het najaar, zodat er minder concurrentie is van onkruid.

Vervang een stukje gras door een bloemenweide. Deze hoef je maar één à twee keer per jaar te maaien en je helpt de bijen en hommels met extra voedsel.

Snoeiafval

Snoeiafval kun je niet zonder meer op de composthoop gooien. Je kunt het snoeisel verkleinen tot 10 cm met een snoeischaar. Als je vaak snoeiafval hebt, dan kun je ook een hakselaar aanschaffen. Het gehakseld hout is ideaal als mulchlaag tussen je planten en zal ook makkelijker composteren.

Met snoeihout kun je ook creatief aan de slag gaan. Wat dacht je van een wiglo, een takkenwand of een afsluiting of bloembak uit gevlochten snoeihout?

Kippen

Kippen zijn de ideale keukenrestjesverwerker. In ruil voor je dagelijkse keukenafval, geven ze je kakelverse eitjes. Een kip stelt wel enkele vereisten, koop dus niet zomaar onbezonnen kippen aan.

Composteren

Door zelf te composteren kun je heel wat tuin- en keukenafval verwerken. Het levert je bovendien een ideale bodemverbeteraar op.

Je kunt een compostvat of –bak kopen op het recyclagepark. Een compostvat is ideaal voor keukenafval en een kleine tuin (tot 2 are). Voor grotere tuinen kies je beter voor een compostbak. Deze plaats je in een opstelling van drie naast elkaar zodat je eenvoudig kunt omzetten. Als je heel veel tuinafval hebt en een grote behoefte aan compost, dan kun je ook een composthoop opzetten.

Je kunt niet zomaar alles composteren. Gekookte etensresten en dierlijk afval horen niet thuis bij je compost. Bioplastics kun je ook niet composteren, tenzij er expliciet het logo ‘ok-compost-home’ opstaat. Probeer het dan eerst met een beperkt aantal verpakkingen. Deze materialen worden in niet alle compostsystemen even goed verteerd.

Meer weten?

Op de website van Vlaco kun je verschillende folders bestellen. Als je de folders per 1 bestelt, zijn ze gratis. Je kunt ze ook downloaden.