PMD

Pmd (Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons) wordt tweewekelijks huis-aan-huis opgehaald.

Plaats de blauwe pmd-zak dichtgebonden en duidelijk zichtbaar aan de straat, maar zorg dat de zak het verkeer niet hindert.

Pmd-zakken kosten 3 EUR voor een rol met 20 zakken.

Met pmd kun je ook terecht op het recyclagepark. Gooi het pmd-afval in de pmd-zak in de container.

Van het pmd-afval worden nieuwe producten gemaakt. Van petflessen maakt men fleece-stof, van de flacons buizen, van de blikjes een aluminium fiets en van drankkartons worden papier, plastic en metaal gescheiden om deze apart te kunnen verwerken.

Wat kan en wat kan niet?

Raadpleeg de sorteergids van Limburg.net om te weten wat in de pmd-zak mag.

Hoe voorkomen?

Kies voor onverpakte producten. Er zijn heel wat producten die onverpakt worden aangeboden. Je kunt ook herbruikbare zakjes kopen om je groenten en fruit in te verpakken.

Een grotere verpakking levert minder afval op dan twee kleinere verpakkingen. Geef daarom de voorkeur aan grotere verpakkingen. Maar doe dit enkel als je zeker bent dat je de inhoud tijdig op krijgt. Zo voorkom je dat je een halve fles cola moet weggooien omdat de bruis eruit is.

Gebruik flessen met statiegeld en vermijd eenmalige drankverpakkingen. Neem gewoon je statiegeldflessen terug mee naar de winkel als je nieuwe aankopen doet.

Drink kraantjeswater. Het wordt vers aan huis geleverd en uitgebreid gecontroleerd voor een gegarandeerde kwaliteit. In een mooie karaf met een schijfje citroen en een takje munt, zet je topklasse op tafel.