Natuur- en landschapswandeling: Een water’rijk’ gebied in de Dauteweyers te Diepenbeek

Vertrek om 14.00 uur: parking natuurgebied Dauteweyers, St.-Servatiusstraat, Diepenbeek

De sierlijke vijvers langs de Dautebeek zijn het visitekaartje van de Dauteweyers. De meeste ontstonden in de 19de eeuw door ontginning van ijzererts dat via een smalspoor naar het station van Diepenbeek vervoerd werd. Van daaruit ging het naar de jonge Luikse metaalindustrie en het Duitse Ruhrgebied.
De bescherming van het gebied is gestart in 1986 toen de gemeente 7 ha vijvers en hooiland in erfpacht gaf aan B.N.V.R. voor een periode van 50 jaar. In 2016 heeft Natuurpunt 4 privé vijvers kunnen aankopen en de erfpacht met de gemeente is ook uitgebreid zodat Natuurpunt momenteel 21 ha in beheer heeft.
Nu zijn de Dauteweyers een erkend natuurgebied met onderling verbonden vijvers, maar ook poelen, hooilanden, elzenbroekbosjes en een knotelzenhaag. Het is één van de weinige plaatsen waar de boombikker nog te vinden is. Deze met uitsterven bedreigde kikker is daarom door de gemeente Diepenbeek geadopteerd in het kader van de provinciale actie waarbij elke Limburgse gemeente speciale inspanningen levert voor het behoud van een zelf gekozen soort. Het beheer van de Dauteweyers staat dan ook hoofdzakelijk in het teken van het voortbestaan van deze boomkikkerpopulatie. De laatste jaren is, mede door het aangepaste beheer, het aantal roepende mannetjes spectaculair gestegen. Verder worden er voor de selectieve begrazing van het gebied runderen ingezet.
Om de bescherming van de boomkikker te optimaliseren heeft het gemeentebestuur een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) opgemaakt en goedgekeurd om de bestemming van dit gebied op het gewestplan om te vormen van 'parkgebied' naar 'natuurgebied'.
Voorbije winter werden er grote werken uitgevoerd. Alle vijvers werden open gemaakt door bomen en struiken op de oevers te verwijderen. Het slib werd aan een zijde gedeponeerd zodat er een groter landbiotoop ontstaat voor de boomkikker. Deze werken werden uitgevoerd door de VLM in het kader van de Landinrichting – Stiemerbeekvallei.

Wil je genieten van een knap water'rijk' gebied … wandel dan met ons mee!

Gids: Georges Habex (Natuurpunt Diepenbeek)

Denk aan stevig, waterdicht schoeisel.

Iedereen welkom!

Gratis wandeling onder begeleiding van een natuurgids. Vooraf inschrijven is niet nodig.
De wandeling is niet geschikt voor rolwagens. Honden horen aan de leiband en op het wandelpad.

Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen
089 50 10 19 of ernaorchis@gmail.com (kantooruren), www.orchisvzw.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

parking natuurgebied Dauteweyers

Organisatie

Natuur- en Milieueducatie Orchis