Asbest verwijderen

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Omdat het erg goedkoop is, werd het vroeger veelvuldig gebruikt in de bouwsector. Intussen weet men echter dat asbest voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen en is het gebruik van de stof sinds 2001 verboden. Wanneer je verbouwt, is de kans echter groot dat je met deze stof in aanraking komt. Neem dus zeker je voorzorgen om jezelf te beschermen.

Tot 31 december 2022 kan je aan een voordelig tarief asbest in en om je huis te verwijderen. Pak de asbest dus nu aan !

Zelf asbest verwijderen

Je kan zelf asbest verwijderen als het voldoet aan alle onderstaande voorwaarden:

  • het materiaal lijkt nog in goede staat;
  • je kan het materiaal schroeven met een traag draaiende schroevendraaier;
  • je kan het materiaal verwijderen zonder het te breken;
  • je hebt hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen;
  • je weet waar je aan begint.

Als je aan minstens één voorwaarde niet voldoet, dan moet je het asbest laten verwijderen door een professionele verwijderaar.

Asbest afvoeren

Naar het reyclagepark

Kleine hoeveelheden asbest kan je naar het recyclagepark brengen. Deze moet je verplicht verpakken in het materiaal dat je op het recycagepark kan kopen:

  • minibag: kleine asbestzak 120 x 130 cm = 1 euro per minibag;
  • buisfolie: op maat af te snijden = 1 euro per stuk.

Je mag tot 600 kg asbest kosteloos naar het recyclagepark brengen, daarna bedraagt de kostprijs 0,08 euro/kg.

Ophaling aan huis

Je kan asbest ook aan huis laten ophalen. Deze ophaling kan je aanvragen via www.limburg.net/asbest.

Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal kan je kiezen voor een container (€160), platenzak (€20) of bigbag (€20) + een verplicht pakket beschermingsmiddelen voor €10. 

Asbest laten verwijderen met begeleiding

Zie je het niet zitten om zelf asbest te verwijderen? Of voldoe je niet aan de voorwaarden om het zelf te verwijderen? De Huisdokter van Dubolimburg zorgt voor een objectief maatadvies aan huis, met eventueel staalname en labotest en zorgt voor een professionele verwijdering en afvoering door een erkende aannemer. 

Voor het advies van de Huisdokter betaal je 50 euro. Je krijgt dat bedrag terugbetaald als je effectief via de Huisdokter tot verwijdering van het asbest overgaat. 

Bovendien krijg je voor de verwijdering van asbest leidingisolatie in en om stookplaatsen 50% van de totale verwijderingskost terugbetaald (met een max. van 3750 euro) als je dit via de Huisdokter doet.

Meer info: www.de-huisdokter.beinfo@de-huisdokter.be | 011 39 75 75