Bordeaux huisvuilzak en oude PMD zakken nog geldig tot eind 2021

Gepubliceerd op dinsdag 7 december 2021 0 u.
Vanaf 1 januari 2022 verdwijnt de bordeaux huisvuilzak definitief uit het straatbeeld. Vanaf dan mag je enkel nog grijze huisvuilzakken aanbieden. En ook de PMD zak met zwart treklint verdwijnt. Vanaf 1 januari 2022 mag je enkel nog PMD-zakken met een wit treklint buiten zetten.

Bordeaux huisvuilzak verdwijnt

De oude bordeaux huisvuilzak is sinds begin 2020 niet meer te koop in de winkel. Heel wat mensen beschikten echter wel over een voorraad bordeaux zakken dankzij hun goede sorteergedrag. De bordeaux huisvuilzakken zijn nog gelding tot 31 december 2021. Op dat moment is niet alleen de definitieve omschakeling naar de grijze huisvuilzak maar ook naar de nieuwe pmd- en tuinafvalzakken voorzien.

PMD-zak met wit treklint

Wist je dat vanaf 1 januari 2022 enkel nog pmd-zakken met een wit treklint buitengezet mogen worden? Heb je nog een voorraad met zwarte treklinten? Gebruik die dan eerst op! Na 31 december 2021 worden die niet meer meegenomen.

Ruil je oude zakken in

Vanaf 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 kunnen inwoners volledige rollen oude zakken omruilen voor nieuwe rollen. In Diepenbeek kan dit in het recyclagepark en bij de technische dienst (Industrielaan 6) en dit tijdens de openingsuren. Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild, maar mogen buitengezet worden tot en met 31 december 2021.

Hou rekening met volgende zaken bij het omruilen:

  • Het is niet mogelijk om een aangebroken rol afvalzakken om te ruilen. Het is dus niet mogelijk om 2 zakken om te ruilen tegen twee nieuwe zakken.
  • U kan enkel een rol afvalzakken tegen een gelijkaardige rol omruilen. Het is niet mogelijk om een rol om te ruilen naar een andere type rol. Een voorbeeld: Het is niet mogelijk om 1 rol kleine bordeaux huisvuilzakken om te ruilen tegen 2 rollen pmd-zakken. Eén rol grote bordeaux huisvuilzakken wordt omgeruild naar één rol grote grijze huisvuilzakken. 
  • Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen na 1 januari 2022 ook niet meer naar het recyclagepark gebracht worden.

Optimo

Enkele maanden geleden werd beslist dat de afvalophaling in heel wat Limburgse gemeenten er vanaf 2022 anders zal uitzien. Dankzij het nieuwe Optimo systeem kunnen vanaf volgend jaar alle afvalzakken in 1 vrachtwagen aan huis worden opgehaald. De oude bordeaux huisvuilzak was niet geschikt voor deze manier van ophaling. Daarom werd bij de invoering van de nieuwe grijze zak al meteen gekozen voor een sluitingssysteem dat wel geschikt is. Ook de andere soorten afvalzakken voor tuinafval en pmd worden aangepast aan deze nieuwe ophaling.

www.limburg.net/optimo

www.diepenbeek.be/optimo