Openbaar onderzoek - Demerstrand: toekomstig onthaalpunt van De Wijers

Gepubliceerd op donderdag 11 maart 2021 9.54 u.
Om een herkenbare huisstijl te creëren aan de Wijers, wordt het gebied binnenkort uitgerust met een aantal onthaalpunten. Het Demerstrand krijgt als één van de eerste gemeenten zo’n onthaalpunt. Een toegangspoort van waaruit je op verkenning kan gaat door dit prachtige gebied.

Het landschapspark De Wijers is een waardevol natuurgebied en een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers, waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg. Ook Diepenbeek ligt in De Wijers. 

Onthaal- en instappunten

De ideeën die op tafel liggen zijn opgenomen in het Landinrichtingsplan ‘Onthaal en beleving’ dat de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opstelde. Bedoeling is 'Om De Wijers meer herkenbaar te maken en om het gebied uit te rusten met onthaal- en instappunten. Deze worden voorzien van infoborden, zit- en picknickbanken, fietsstallingen, … in de huisstijl van De Wijers. Bedoeling is om een herkenbare huisstijl te creëren.

Op elk onthaalpunt vertrekken verschillende wandelroutes om op ontdekkingstocht te gaan door De Wijers. Om bezoekers meer te laten beleven, wordt er een netwerk van wandelroutes uitgewerkt. Hierbij wordt er rekening gehouden met de ecologische draagkracht van de locatie. Verplaatsingen te voet of met de fiets worden daarom gestimuleerd. Daarnaast worden er uitkijkpunten aangelegd met zicht op het water en worden er andere belevingsplekken in de buurt van vijvers gecreëerd. Denk daarbij aan speelbossen, speelplekken en picknickplaatsen.

Demerstrand

De parking en de omgeving van Demerstrand worden gedeeltelijk heringericht. Zo komen er onder meer een nieuwe fietsenstalling, zit- en picknickbanken… in de nieuwe huisstijl van De Wijers. Er worden extra bomen geplant en er komt een nieuwe mountainbikeroute.

Boomkikkersafari

Voor de kinderen creëren we de boomkikkersafari. Een educatieve speel- en wandelroute van 1,5 km met waterbeleving aan de vijver. We voorzien ook een fietspad tussen de Ganzebroekstraat en het station van Diepenbeek met een nieuwe fietsbrug over de Demer. Hierdoor sluiten de nieuwe wandelpaden veiliger aan op de nieuwe boombrug over de Demer. Voorts wordt bekeken of er een nieuwe fiets- en wandelverbinding kan worden aangelegd die de voetbalvelden verbindt met het station van Diepenbeek.

Extra beleving

Een aantal extra verbindingen moeten voor nog meer beleving zorgen. Zo wordt in Ganzebroek de doorsteek voor wandelaars ter hoogte van de Ganzebroekstraat verbeterd. De inbuizing van de Dautenbeek wordt vervangen door een houten vlonderpad en er komen grote keien in de beek. Ideaal voor avontuurlijke kinderen. In de Heidestraat, tussen de vijvers aan Dauteweyers, komt er een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Dautenbeek. Aan de vijvers zelf worden er twee vlonders met picknickplekken voorzien.

Ook de instappunten Dauteweyers, de Visserij, de Caetswijers en De Pengel (van het wandelgebied De Maten) richten we opnieuw in volgens de nieuwe huisstijl. Het gebied van de Caetswijers krijgt een nog grotere metamorfose. Daar verbeteren we een deel van het bestaande pad naast de Kaatsbeek voor fietsers en leggen we een wandelpad en een brug aan over de Laak.

Ter hoogte van de Vossebergstraat plaatsen we een vogelkijkhut en naast het fietsroutenetwerk voorzien we een rolstoeltoegankelijke vlonder als uitkijkpunt over de vijvers.

Vanaf 2023 worden de nodige inrichtingswerken uitgevoerd door de Vlaams Land Maatschappij en de gemeente Diepenbeek. Hiervoor trekt de Vlaamse Overheid 340.000 euro landinrichtingssubsidies uit.

Wat vind jij ervan?

Het Demerstrand, Bolderberg en Domein Kiewit zijn de eerste drie onthaalpunten die worden ingericht. Diepenbeek, Heusden-Zolder, Hasselt en Genk organiseren daarom van maandag 15 maart tot en met donderdag 15 april een openbaar onderzoek over de ideeën die hierboven werden voorgesteld. Zo krijg je de kans om je bezwaren en opmerkingen over de inhoud van het ontwerp landinrichtingsplan kenbaar te maken. In Diepenbeek kan dit:

  • Per brief: gemeente Diepenbeek t.a.v. het College van Burgemeester en Schepenen, Dorpsstraat 14, 3590 Diepenbeek;
  • Via info@diepenbeek.be

Bezwaren of opmerkingen moeten uiterlijk op 15 april 2021 worden ingediend worden met de vermelding "openbaar onderzoek LIP Onthaal en beleving fase1".

Door Corona kan er helaas geen infomoment georganiseerd worden. Daarom werd er een digitale brochure gemaakt over de belangrijkste maatregelen en doelstellingen van het plan. Je kan dit raadplegen via www.diepenbeek.be/openbaar-onderzoek. Het volledige ontwerp van landinrichtingsplan (met bijhorende kaarten) vind je op www.vlm.be/nl/projecten/Paginas/De-Wijers---Beleven.aspx.

www.vlm.be

www.dewijers.be