Wat is de Gecoro?
De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) is een onafhankelijk adviesorgaan dat het gemeentebestuur inschakelt om hen te adviseren over belangrijke ruimtelijke vraagstukken.
De commissie speelt een cruciale rol in het beoordelen van stedenbouwkundige en ruimtelijke ordeningsplannen, zoals verkavelingen, bouwprojecten, milieueffectrapportages en andere dossiers die invloed hebben op de ontwikkeling van onze gemeente.
De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) wordt bij het begin van iedere legislatuur opnieuw samengesteld. Een mandaat duurt 6 jaar.
Samenstelling
Gecoro Diepenbeek bestaat, naast de voorzitter die door het college wordt voorgedragen en een deskundige ruimtelijke ordening is, uit 9 tot 13 leden en hun plaatsvervangers. De commissie bestaat uit:
- Experten op het vlak van ruimtelijke ordening, stedenbouw, landschapsplanning en -ontwikkeling, onroerend erfgoed, publieke ruimte en openbaar groen, mobiliteit of milieu.
- Een groep vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen. Ze zijn onder meer actief in één of meer milieu- en natuurverenigingen, verenigingen van werkgevers of zelfstandigen, verenigingen van handelaars, verenigingen van landbouwers, de jeugdraad en in een of meer verenigingen van werknemers. De gemeenteraad bepaalt welke verenigingen hiertoe aangeschreven worden en benoemt hun vertegenwoordigers.
De samenstelling van de Gecoro is de taak van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meer vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de Gecoro. Verder beslist zij over de samenstelling van de commissie.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aanschrijven van de verenigingen en het voorbereiden van de beslissingen van de gemeenteraad.
Het profiel van de Gecoro-leden
De deskundigheid van de leden hangt af van factoren als opleiding, diploma, specifieke kennis of ervaring, huidig lidmaatschap en vertrouwdheid met het stadsgebeuren. de gemeente.
Daarnaast moeten ze kennis hebben van de hedendaagse ruimtelijke problematieken en methodieken en voeling met de ruimtelijke ontwikkeling van Diepenbeek.
De commissie is bij voorkeur zoveel mogelijk een afspiegeling van de lokale samenleving voor leeftijd, afkomst en sociale klasse. Het decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat binnen een overlegstructuur hoogstens 2/3 van de leden van hetzelfde geslacht mogen zijn. Die regel is van toepassing op alle adviesraden, dus ook op de Gecoro.
Opdracht
- College van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad adviseren bij de opmaak van een ruimtelijk structuurplan en de ontwikkeling van concrete (ruimtelijke) uitvoeringsplannen.
- Adviseren over stedenbouwkundige verordeningen en bezwaarschriften.
- Advies geven over (omgevings)vergunningsaanvragen en over alles wat te maken heeft met ruimtelijke ordening. Zowel op vraag van de gemeente als uit eigen beweging.
Huishoudelijk reglement
Het huishoudelijk reglement (zie bijlage) regelt de wijze van agenderen en uitnodigen, de manier waarop binnen de Gecoro informatie wordt verspreid en opgevolgd, hoe adviezen worden geformuleerd, hoe met minderheidsstandpunten wordt omgegaan, enzoverder. Het is een document dat de Gecoro zelf opstelt, met eenparigheid van stemmen goedkeurt en daarna aan de gemeenteraad voorlegt.
Samenstelling Gecoro 2025 – 2030
Bij het begin van een nieuwe bestuursperiode moet de gemeenteraad een nieuwe gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) benoemen.
Wat verwachten wij van jou?
Wij zijn op zoek naar deskundige kandidaten die expertise hebben in één of meerdere van de volgende domeinen:
- Ruimtelijke ordening: Kennis van wetgeving, procedures en de planning van de ruimtelijke ordening.
- Stedenbouw: Ervaring met het ontwerpen en plannen van stedelijke gebieden en infrastructuur.
- Landschapsplanning en -ontwikkeling: Deskundigheid in het ontwikkelen en beheren van landschappen, zowel op het platteland als in stedelijke gebieden.
- Onroerend erfgoed: Kennis van het behoud en de bescherming van historisch en cultureel erfgoed binnen de ruimtelijke ontwikkeling.
- Publieke ruimte en openbaar groen: Ervaring met het ontwerp, beheer en de inrichting van openbare ruimtes en groenvoorzieningen in de gemeente.
- Mobiliteit: Kennis van verkeersplanning, duurzame mobiliteit en de integratie van mobiliteit in de ruimtelijke ordening.
- Milieu: Ervaring met milieueffecten, duurzame ontwikkeling en het integreren van milieukwaliteit in ruimtelijke plannen.
Als lid van de GECORO verwachten wij dat jij actief deelneemt aan overleg, dossiers grondig beoordeelt en advies geeft op basis van jouw expertise. Dit advies helpt ons om weloverwogen beslissingen te nemen die de leefbaarheid en kwaliteit van onze omgeving verbeteren.
Geïnteresseerde deskundigen kunnen zich tot 1 mei 2025 kandidaat stellen.
Stel je kandidaat als deskundige
Daarnaast heeft het lokaal bestuur maatschappelijke organisaties opgeroepen om vertegenwoordigers voor de Gecoro voor te dragen.
Stel je kandidaat als gemandateerde
Een jury zal later dit voorjaar de individuele motivaties van de voorgedragen kandidaten evalueren en hierover rapporteren aan de gemeenteraad.
De installatievergadering van de nieuwe Gecoro zal later dit jaar plaatsvinden.