Huis van Het Kind

Gepubliceerd op dinsdag 13 augustus 2019 10.27 u.
In Diepenbeek gaat op zondag 25 augustus tijdens het evenement Zomerwei “het Huis van het Kind” officieel van start.

Vandaag de dag zijn er tal van organisaties en initiatieven die ouders, jongeren en kinderen ondersteunen in het beantwoorden van vragen over ontwikkeling, gezondheid, opgroeien en opvoeding. Vaak werken die organisaties nog los van elkaar.

Met de oprichting van een Huis van het Kind willen we binnen de gemeente Diepenbeek al deze info bundelen zodat ouders en kinderen op één plek terecht kunnen om volledig geïnformeerd te zijn. Het Huis van het Kind Diepenbeek heeft meer dan 30 partners die samen zullen zorgen voor een aanbod op maat van de Diepenbeekse gezinnen. 

Bedoeling is om een samenwerkingsverband op te richten tussen lokale partners die werken voor en met ouders (en grootouders) van kinderen tussen de 9 maand en 24 jaar. Uit die samenwerkingsovereenkomst moet naast een betere werking, informatiedoorstroming en doorverwijzing ook duidelijk worden welke lacunes in er zijn in de gemeente wat de zorg voor kinderen betreft. Van daaruit kunnen we dan nieuwe initiatieven nemen, zo denken we er bijvoorbeeld aan om een peutergroepje te starten waar ouders en peuters samen naar toe kunnen komen. Als “Huis van het Kind” willen we tevens bijzondere aandacht hebben voor kansengroepen en kinderarmoede.

Op dit moment is er nog geen fysiek huis van het kind in de gemeente Diepenbeek, mogelijks komt dit in de toekomst wel nog. Wel is er een virtueel huis in voorbereiding, via de gemeentelijke website gaan we binnenkort een contactformulier aanbieden en worden een honderdtal vragen/thema’s opgelijst met de vermelding waar ouders specifiek terecht kunnen voor hulp.

We gaan in de gemeente ook werken met een Mobiel Huis van het Kind. Een werfkeet uit de jaren 60 wordt op dit moment omgebouwd tot zigeuner/pipowagen. Deze zal door de gemeente reizen om zo het Huis bekend te maken maar zal ook ingezet worden tijdens evenementen waar veel kinderen aanwezig zijn (denk aan de scholenveldloop, buitenspeeldag,...).

Zo zal de wagen voor het eerst te zien op het familiefestival Zomerwei op het Demerstrand op zondag 25 augustus. De wagen is nog niet helemaal klaar, de binnenafwerking moet ondermeer nog gebeuren, maar Zomerwei is de ideale plek om voor de eerste keer met het Huis van het Kind de boer op te gaan.