Droogte: Maatregelen waterverbruik blijven van kracht

Gepubliceerd op vrijdag 10 augustus 2018 11.49 u.

De regenbuien van de afgelopen dagen hebben bij mens en dier voor verkoeling gezorgd. Toch kreunt de natuur nog steeds onder de afgelopen droogteperiode.

Elke druppel die valt is welgekomen. Toch is de hoeveelheid neerslag van de voorbije dagen niet van die omvang om de neerslagtekorten van de voorbije maanden teniet te doen. De droge bodem kan het water onvoldoende absorberen, het grootste deel van de regen komt hierdoor in de riolering terecht waardoor de grond te droog blijft.

Natuur - kampvuurverbod

De vegetatie kan dan wel een beetje bekomen door de eerste plensbuien, de kruinen en wortels blijven te droog. Een brand verspreidt zich in deze omstandigheden razendsnel.

Het kampvuurverbod blijft dan ook van kracht tot tegenbericht.

Verspil- en captatieverbod

De recente buien hebben als voordeel dat planten en gewassen niet extra besproeid moeten worden. Zij zijn dankbaar voor elke regenbui, maar we hebben meer neerslag nodig om de reserves opnieuw aan te vullen. Het verspilverbod van leiding-, regen- en grond water blijven van kracht tot tegenbericht.

Recreatie- en captatieverbod kanaal Bocholt-Herentals en kanaal naar Beverlo

In het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo zijn blauwalgen vastgesteld. Hierdoor mag er geen water meer opgepompt worden en zijn recreatieactiviteiten waarmee je als mens of dier direct in contact komt met water verboden. Denk hierbij aan zwemmen, vissen, kajakken, waterskiën, …
Ook dit verbod blijft nog van kracht.