Erfgoeddag

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet!

ook in Diepenbeek gaan we met dit thema aan de slag! Daarom organiseren we naar aanleiding van Erfgoeddag een aantal workshop die op verschillende dagen door zullen gaan. 28 april zal er, ook geheel in het thema, een ambachtenmarkt doorgaan tijdens Bloesemkriebels.

Wil je inschrijven voor één (of meerdere) van de workshops? Dat kan vanaf 20 maart - 9 u., aan het vrijetijdsloket in GC de Plak (Servaasplein 14, 1ste verdieping) of online: www.diepenbeek.be/reservatie

Workshop Smid (18+)

Martin Magotteaux – Metal & Art Expo Gallery
Steenweg 236
13 april van 14 tot 18 u.
30 euro (incl.kunstwerk om mee naar huis te nemen)
Zelf mee te nemen: oude (katoenen!) kledij, eventueel een veiligheidsbril en handschoenen. Let op dat je zeker geen synthetische kleding draagt!
Max. deelnemers: 3

Dreunende hamerslagen, schitterende vonken, warmte, vuur, passie, …In zijn atelier op de Steenweg in Diepenbeek past kunstenaar Martin Magotteaux een aloude volksambacht toe. De kunst om vorm te geven, metaal te smeden, glooiende vormen te ‘bereiden’ door middel van duizenden hamerslagen. Langer dan dat Martin zich zelf nog kan herinneren is hij al bezig met allerhande metalen, vormgeving en creatie. Graag leidt hij mensen binnen in zijn creatieve, maar ook harde en warme, wereld van staal en vuur. Weinigen zullen ontkennen dat er rond deze ambacht een haast mythische sfeer hangt, … het vuur, staal en vaak grillige vormen doen denken aan magische wezens en reeds lang vervlogen tijden.

Workshop chocolade paasei maken (12+)

Silvia Uten – Silvia’s Chocolade
Elshouterbosstraat 42
7 april van 10 tot 13 u.
11 april van 14 tot 17 u.
30 euro (incl. gevuld ei om mee naar huis te nemen)
gelieve geen parfum te dragen, chocolade is smaak/geurgevoelig.
Max. deelnemers: 3 per workshop

In deze workshop leren jullie zelf een chocolade paasei versieren, gevulde paaseitjes en kleine chocolade figuurtjes maken. De workshop duurt 2 tot 3 uur, op het einde hebben jullie een lekker gevuld paasei gemaakt. Dat jullie mee naar huis nemen.

Workshop bier brouwen + degustatie (16+)

Bierfirma Ultima in samenwerking met HOPPA BACCHUS onder toezicht van Brouwer Mentens Joris, Brouwer bij Brouwerij Wilderen. www.iedereenbrouwt.be
O.C.Rooierheide - V2
22 april – 10 tot 17 u.
60 euro (incl. degustatie en +/- 12 flesjes eigen bier)
Tijdens de workshop wordt een nieuwe datum geprikt voor het bottelen van het bier. Deelnemers die hier niet bij kunnen aansluiten, kunnen na afspraak hun bier afhalen. Je dient zelf een lunchpakket mee te brengen
Max. deelnemers: 20

 

Workshop lipbalsem / bijenhotel / bruisbal maken (5+)

Albert Reynaers & dienst vrije tijd
‘t Fonteintje, Stationsstraat
17 april om 13, 14, 15 en 16 u.
8 euro
Volwassen begeleider verplicht! Meebrengen: petfles of blikje, doosje om de bruisbal in te steken
Max. deelnemers: 10 per workshop

Workshop voor kinderen. In deze workshops maak je aansluitend jouw eigen lipbalsem, bruisbal en bijenhotel. De lipbalsem voorkomt schrale lippen en bevat een frisse geur. Met de bruisbal kan je heerlijk ontspannen in jouw bad en met het bijenhotel maak je de bijtjes blij…Ieder kind gaat naar huis met zijn eigen creaties.

Workshop keramiek: koffietasjes met ondertasjes (10+)

Kathleen Bessemans (Catti)
Atelier Catti – gelegen op het terrein van het Sint-Jozefsinstituut in Bokrijk/Genk
31 maart - 14 tot 17 u.
50 euro (incl.klei, glazuur, 2 X afbakken van de 4 tassen en ondertassen, frisdrank / koffie / thee)
Zorg dat je kledij aanhebt die vuil mag worden.
Belangrijk: tijdens de sessie van 31 maart wordt een nieuwe datum geprikt voor het glazuren van je werkstukken.
Max. deelnemers: 12

Tijdens deze workshop leer je hoe je uit een pak klei mooie, originele koffietassen en ondertasjes kunt maken. Een mooi voordeel, de workshop is toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde keramisten. Na de workshop moeten de werkjes ongeveer 10 dagen drogen. Dan worden ze biscuit gebakken. Vervolgens komen alle deelnemers terug samen in het atelier om een glazuurlaag op hun werkjes aan te brengen. Daarna duiken de werkjes nogmaals in de oven voor de glazuurbak op 1230 °C. zodat ze volledig waterdicht én vaatwasbestendig zijn.

Workshop vlaai bakken (8+)

De Bisschopsmolen
GC de Plak, Servaasplein 14
6 april - 13 tot 16 u.
25 euro (incl. vlaai om mee naar huis te nemen)
meebrengen: iets te eten/drinken
Max. deelnemers: 15

Bloem, melk, stoffig stof, een kneedbaar deegje, allerhande fruitvullingen en een allesbehalve houterige houtoven, … DAT zijn de ingrediënten voor een heerlijke namiddag bakken. Samen met de bakker van de Bisschopsmolen worden jullie gedurende een 3 uur durende workshop ingeleid in de bereidingskunst van de ‘Limburgse vlaai’. Een streekproduct dat teruggaat naar ‘grootmoeders tijd’. Na afloop nemen jullie je eigen vlaai van 22 cm diameter mee naar huis. Voor wie meer wil weten, de Bisschopsmolen staat garant voor (h)eerlijk bakken en is reeds jaren een gevestigde waarde in Nederlands Maastricht.

Workshop sieraden uit tin maken (14+)

Martine Peters – Hobbywinkel M-art-10
GC de Plak, Servaasplein 14
12 april – 19 tot 20.30 u.
19 euro (incl. materiaal)
meebrengen: een sponzen handdoek en eventueel bril meebrengen
Max. deelnemers: 10

Op deze ontspannende avond maken we 2 prachtige hangers uit tin. De tin is behandeld en loodvrij gemaakt. Met vijlen krassen we onze vorm uit zachte Braziliaanse speksteen, waarna we de tinnen staafjes omsmelten tot een bijzonder en persoonlijk juweel. We werken het geheel af met de nodige materialen zo zijn ook 2 zwarte koortjes om de hanger af te werken inbegrepen in de prijs. Absoluut een fijne avond gegarandeerd!

Workshop handtas maken(15+)

Les Métiers Du Cuir – Els Kreemers
GC de Plak, Servaasplein 14
20 april van 10 tot 15 u.
70 euro (incl. taart en koffie + materiaal)
iets te eten/drinken meebrengen
Max. deelnemers: 10

We gaan tijdens een vijf uur durende workshop een handtas maken vertrekkende van een basispatroon. De vorm van de klep, de sluiting, de riem, de kleur van het leer, etc. kan volledig zelf bepaald worden. Dus er zullen wellicht geen twee dezelfde tassen bij zijn. Er zijn twee basismodellen. De details kan je zelf bepalen. Er is keuze uit meerdere kleuren leder, sluitingen en riemen.

Foto's en filmpjes