Everzwijnen

Het aantal everzwijnen in Limburg steeg de voorbije jaren. Deze dieren kunnen betrokken raken bij verkeersongevallen, schade toebrengen aan landbouwgewassen en weilanden, en tuinen omwoelen op zoek naar voedsel. Ook in Diepenbeek komen de dieren meer en meer voor. Wat kan je doen als je er eentje tegenkomt, en hoe vermijd je dat ze in de buurt komen?

Regionaal Everzwijnbeheer Ondersteuning (REBO)

Als gemeente kunnen we helaas zelf niets doen om schade te voorkomen of te verhelpen. Het Regionaal Everzwijnbeheer Ondersteuning (REBO)-team werd opgericht binnen het plan van aanpak van de minister en staat onder toezicht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het team heeft volgende opdrachten:

  • een meldingsnetwerk oprichten om informatie over de populatie aan everzwijnen en hun verspreiding te monitoren (zichtmeldingen en eventuele schade…) en deze info te delen met alle stakeholders.
  • de ondersteuning van everzwijnbeheer op het terrein.

Het REBO-team treedt op als tussenpersoon voor alle belanghebbenden en heeft als taak hen met elkaar in contact te brengen. Op deze manier kunnen geschikte maatregelen worden ontwikkeld die voor alle betrokkenen aanvaardbaar zijn. (www.everzwijnen.be/overheidsmaatregelen/rebo)

Everzwijnen zijn inheemse dieren die hier thuishoren. Maar omdat het aantal dieren de laatste jaren stijgt, is de kans natuurlijk groter dat je ze tegenkomt of dat ze schade aanrichten in je tuin. Maar je kan als inwoners wel enkele preventieve maatregelen nemen.

Maak je buurt onaantrekkelijk voor everzwijnen

Door voorzichtig om te gaan met voedsel maak je de buurt bijvoorbeeld onaantrekkelijk voor de everzwijnen, want dieren die gewend zijn aan een menselijke omgeving komen vaker en dichter bij mensen. Een paar praktische tips:

  • voeder de dieren niet
  • zet je vuilniszakken zo laat mogelijk voor de ophaling buiten, ’s avonds laat of bij voorkeur ’s ochtends (voor 6 u) 
  • scherm composthopen af
  • gooi geen groenafval in de bermen
  • Zorg voor een stevige afsluiting van je eigendom. Op www.natuurenbos.be/everzwijnen vind je hier meer info over.

Wat moet je doen als je een everzwijn tegenkomt?

De kans dat je een everzwijn tegenkomt is klein, want het zijn schuwe dieren. Meestal verstoppen ze zich als ze mensen horen. Loslopende honden kunnen wel een trigger zijn. Blijf daarom zoveel mogelijk op de paden en hou je hond aangelijnd.

Kom je toch een everzwijn tegen? Hou dan afstand en geef het dier ruimte omweg te lopen. Roep je hond ook altijd bij je, lijn hem aan en hou hem zo rustig mogelijk.

De kans dat een everzwijn aanvalt is heel klein, maar als ze zich bedreigd voelen of gewond zijn kunnen ze uitzonderlijk agressief uit de hoek komen. Probeer het everzwijn dan te ontwijken. Je kan een everzwijn het beste ontwijken door in de hoogte te gaan (bijv. op een bank gaan staan).

Meldpunt

Heb je everzwijnen gezien of hebben ze schade berokkend aan jouw eigendom? Meld dit steeds aan het REBO-team: 025 53 12 69 of everzwijn@vlaanderen.be

Schade kan best ook geregistreerd worden via het e-loket van Natuur en Bos: https://natuurenbos.vlaanderen.be/e-loketten

Benieuwd naar de schademeldingen of naar de gegevens inzake afschot. Deze kan je zien in de wildapp van Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO): https://faunabeheer.inbo.be/

Heb je recht op een schadevergoeding?

Schade door everzwijnen komt enkel in aanmerking voor een vergoeding als de dieren afkomstig zijn uit een natuurterrein dat beheerd wordt door de Vlaamse overheid of een erkende terreinbeherende vereniging, waarin de soort niet bejaagbaar is en ook niet bestreden mag worden.

Je moet de schade bovendien kunnen bewijzen en je moet aantonen dat je één van de verplichte basismaatregelen had genomen.

Alle info over preventieve maatregelen vind je op www.natuurenbos.be/everzwijnen.

Nieuwe website over everzwijnen

Op de website www.everzwijnen.be vind je alle actuele informatie en kennis over everzwijnen. Hier ontdek je hoe we de natuur alle kansen geven zonder te veel schade, hoe je overlast kan vermijden en wat de overheid allemaal doet. Je kan er ook waarnemingen of schade veroorzaakt door everzwijnen melden.