Fietstunnel onder de Havenlaan verbindt Hasselt met Genk

Gepubliceerd op woensdag 5 juni 2024 14 u.
Op woensdag 5 juni werd de fietstunnel aan de Havenlaan in Diepenbeek geopend. Samen met de aanleg van aansluitende fietspaden kadert deze fietstunnel in de ontwikkeling van de fietssnelweg F72 die Hasselt met Maastricht verbindt.

Het jaagpad aan de zuidzijde van het Albertkanaal kruist de Havenlaan ondergronds en wordt zo toegankelijk als vlotte fietsverbinding. De verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt. Binnenkort kan je volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel van oost naar west, dwars doorheen de provincie, beter gekend als de Albertkanaalroute.

Albertkanaalroute

Dit is opnieuw een belangrijk sleutelmoment in de realisatie van de Albertkanaalroute. Eens de fietsverbinding van ongeveer 650 meter lang aangelegd is, ontsluit dit traject tal van tewerkstellingspolen per fiets, zoals bijvoorbeeld Flanders Logistics Valley op de voormalige Ford site. Voor woon-werkverkeer is het wegwerken van deze missing link dus een echte stimulans. Ook voor recreatieve verplaatsingen is het een aangename route om te fietsen langs water, groen en verderop fiets je over de fietsbrug de Langeman.

Kunstwerk

Idealiter had de fietser hier ook al kunnen genieten van een prachtig graffitikunstwerk. Wegens een onvoorziene blessure van de kunstenaar wordt dit pas tijdens de zomer aangebracht. Reden te meer om na de zomer nog eens terug te komen.