Hoe praten met je kind over Corona

Gepubliceerd op vrijdag 13 maart 2020 10.12 u.
Praten met je kind over Corona

Het Coronavirus houdt ook onze kinderen bezig. Ouders merken dat hun kinderen bang zijn en vragen hebben. Hoe praat je met je kind over het coronavirus?

1.Luister naar je kind.

Stel daarom open vragen en laat je kind vooral zelf vertellen. Wat heeft het gezien, gehoord en gelezen? Heeft je zoon op het schoolplein gehoord dat opa doodgaat, dan zal je als ouder een ander gesprek moeten voeren dan bij een kind dat het virus nog helemaal niet kent. Vertrek ook vanuit de behoeftes van je kind: wil het praten, wil het vooral meer informatie, met zijn gevoelens aan de slag, of het laten bezinken?

Probeer ook niet te veel informatie te geven. Luister goed naar wat je kind wil weten en antwoord op die vraag. Daarna kan je vragen : “wat wil je nog weten?” Toets ook even af je kind de informatie goed begrepen heeft.

2 Geef emoties een plek

Het is logisch dat kinderen angstig, onrustig of wantrouwig zijn. Erkenning geven aan hun gevoel en deze duiden met correcte informatie kan helpen om deze gevoelens een plek te geven. ‘Ik begrijp dat je bang bent om ook corona te krijgen. De meeste kinderen worden niet erg ziek van corona maar als je ziek bent zijn er heel goede dokters om je te helpen.” Je hoeft je eigen emoties niet te verstoppen, maar het is wel belangrijk dat je ze meteen ook duidt. Kinderen voelen goed aan wanneer hun ouders bezorgd zijn. Om paniek bij je kinderen te vermijden is het goed als je zelf ontspannen en rustig met je kind praat. Ter geruststelling kan je toevoegen dat er veel slimme mensen bezig zijn om een oplossing te vinden.

3 Blijf bij de feiten

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die je kind stelt. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te complexe verklaringen die je kind nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen.

Hoe kun je corona uitleggen? Het hangt natuurlijk af van de leeftijd, maar je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Er is een nieuwe ziekte waardoor mensen verkouden worden en moeilijk adem kunnen krijgen. Vooral oudere mensen en mensen die al andere ziektes hebben zijn er gevoelig voor. Anders dan bij de griep is er nog geen medicijn.”

4 Benoem ook positieve dingen

Vertel dat alle landen hard werken om maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen, dat er heel wat hulpverleners klaar staan om zieke mensen te verzorgen.

Misschien het belangrijkste is het op speelse wijze benadrukken van hygiëne. “Leer je kind dat je moet hoesten en niezen in je elleboog en hoe je goed je handen moet wassen. Gewoon met water en zeep is veel effectiever dan met antibacteriële of desinfecterende gels. Een goede handwasbeurt houdt in dat je 20 seconden lang je handen en polsen inzeept en afspoelt. Dat is twee keer het liedje ‘Happy Birthday’ zingen.