Is je rijbewijs nog geldig? Doe de check!

Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2021 17.19 u.
In 2010 werd in België het rijbewijs in 'bankkaartmodel' ingevoerd. De administratieve geldigheid van deze rijbewijzen bedraagt hoogstens 10 jaar. De eerste lichting van deze rijbewijzen begint nu dus te vervallen. Kijk dit dus even na en kom indien nodig langs om je rijbewijs te vernieuwen.

Als je identiteitskaart vervalt, word je hiervoor opgeroepen door de gemeente. Bij rijbewijzen is dit niet het geval! Je moet dus zelf de geldigheid van je rijbewijs in de gaten houden. Je vraagt best 3 maanden voor het verval van je rijbewijs een nieuw exemplaar aan. Pasfoto’s zijn niet nodig, want de pasfoto’s van je identiteitskaart worden hergebruikt.

Tegen uiterlijk 2033 moeten de oude papieren rijbewijzen vervangen worden door een rijbewijs in 'bankkaartmodel'. Let op. Er moet wel een nieuw rijbewijs worden aangevraagd als:

  • Het rijbewijs beschadigd of onleesbaar is geworden;
  • De foto op het rijbewijs niet meer gelijkend is.

Let er ook op, dat als je naar het buitenland gaat, het altijd beter is om een nieuw rijbewijs aan te vragen. In veel landen wordt er veel strenger gecontroleerd op de gelijkenis met de foto op het rijbewijs.

Voor de aanvraag van een rijbewijs maak je best een afspraak via www.diepenbeek.be/afspraak