Jodiumtabletten

Gepubliceerd op dinsdag 6 maart 2018 8.50 u.
Sinds begin maart worden er doosjes met stabiel jodium ter beschikking gesteld van de bevolking via alle apothekers in heel België.

Voor wie?

Al wie jonger dan 18 jaar is. Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je bent voor de gevolgen van radioactief jodium. In heel België krijgen families met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies om een doosje jodiumtabletten bij hun apotheker af te halen. Deze aanbeveling geldt ook voor alle collectiviteiten waar kinderen tot 18 jaar aanwezig zijn in heel België (i.e. crèches, kleuter-, lagere en middelbare scholen).

Niemand kan echter worden uitgesloten om ook deze preventieve maatregel te nemen en een doosje jodiumtabletten af te halen.

Opgelet: voor personen ouder dan 40 is het innemen van jodiumtabletten vaak minder aangewezen. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier, zodat deze geen radioactief jodium kan opnemen. Bij personen ouder dan 40 is de werking van de schildklier vaak ontregeld, waardoor de nadelen van het nemen van jodiumtabletten (ongewenste bijwerkingen) groter kunnen zijn dan de voordelen. Personen ouder dan 40 kunnen dus best raad vragen aan hun arts.

De jodiumtabletten kunnen afgehaald worden bij de apotheker op vertoon van de identiteitskaarten van de gezinsleden. De apotheker zal één doosje tabletten per vier personen meegeven.

Jodiumtabletten zijn gratis.

Meer info: www.nucleairrisico.be