Opwaardering begraafplaats

Bijna 300 graven op het oude gedeelte van de begraafplaats krijgen binnenkort een nieuwe plek. De families van de betrokken graven zijn met een brief op de hoogte gebracht en uitgenodigd op een informatieavond die de gemeente hierover organiseerde.

Het gaat vooral om graven waarop in 2017 een concessie werd genomen door de families van de overledenen. Toen kregen zij alsnog de kans om het graf te vrijwaren voor de toekomst nadat het al die jaren daarvoor, zonder concessie, of na het vervallen van de concessie, toch bewaard was gebleven door de gemeente.¬†Ondertussen werden al de grafstenen verwijderd van zo’n 1.000 graven. Het gaat uitsluitend om graven waarop de families geen concessie hadden genomen toen ze hiervoor de kans kregen in 2017. Deze maatregel was nodig omdat er plaatsgebrek dreigde op de begraafplaats.

Op 4 augustus 2020 besliste het schepencollege bovendien om 93 graven op te nemen op de lijst van historisch waardevolle graven. Die graven komen voor een periode van 50 jaar in het beheer van de gemeente.

Een meer overzichtelijke en groene begraafplaats

De 300 graven die nu van plaats veranderen, verhuizen omdat de gemeente de graven meer wil groeperen zodat de plek waar ze zich bevinden logischer wordt. Op die manier wordt de begraafplaats overzichtelijker voor de bezoeker en zijn de graven makkelijker te bereiken. Het zijn voornamelijk graven uit de jaren 50 tot de jaren 70 die een andere plek krijgen.

Zo wordt het op de begraafplaats ook aangenamer vertoeven voor bezoekers omdat het groene element er nog meer geaccentueerd zal worden. Op die manier wordt de begraafplaats nog meer dan het al was, een plek om even tot rust en bezinning te komen.

Tegen 1 november komen er infopanelen aan de begraafplaats met meer detailinfo over hoe de begraafplaats er in de toekomst zal gaan uitzien.

Geen kosten voor de families

De gemeente begrijpt dat dit voor de betrokken families geen prettig nieuws is. Het veranderen van de vertrouwde plek van het graf zal vreemd aanvoelen. Maar de dienst burgerzaken zal de families met raad en daad, en met veel inlevingsvermogen bijstaan, om deze verandering toch enigszins draaglijk te maken.

Heel duidelijk is alvast dat de gemeente alle kosten van het verplaatsen van het graf op zich neemt. De families moeten zelf niets moeten betalen.

Pas in 2024

De herbegravingen van de steen en de stoffelijke overschotten gebeuren in de loop van 2024. Tijdens die periode zullen gedeeltes van de begraafplaats tijdelijk worden afgesloten voor bezoekers. Dit zal ruim vooraf worden aangekondigd.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan zeker even contact op met de dienst burgerzaken via info@diepenbeek.be of bel naar 011 49 18 00.