Werken Park Lutselus van start

Gepubliceerd op woensdag 13 januari 2021 0 u.
Midden januari starten de voorbereidende werken voor de aanleg van “Park Lutselus”. Een groene oase in het gebied tussen de Visserijstraat, de Nieuwstraat en de Pastorijstraat. Bedoeling is om een groene en rustige omgeving te creëren voor de buurtbewoners.

Daarnaast willen we de kinderen en jongeren een speelzone aanbieden. Het park wordt gefaseerd aangelegd en moet klaar zijn tegen komende zomer. Het gaat om een investering van 80 000 euro.

Voorbereidende werken


In een eerste fase wordt het perceel vrijgemaakt van exoten, woekeraars en overtollige zaailingen van bomen. De gezonde en waardevolle bomen blijven behouden en worden geïntegreerd in het ontwerp. Daarna volgen de grotere grondwerken om de plantstroken, wandelpaden en grasvelden aan te leggen.

Beleving

De bedoeling is om de buurtbewoners, de jeugd van de Chiro en de leerlingen van de lagere school een bijkomende groene beleving aan te bieden waar ze kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan fauna en flora. Door gebruik te maken van bloeiende beplanting en bloemenweides van bij- en vlinderlokkende bloemenmengsels zal dit niet alleen mooi ogen. We helpen de natuur bovendien een handje. De glooiende wandelwegen zullen je van de ene beleving naar de andere brengen. De heuvels die in het oorspronkelijke plan stonden, werden geschrapt om zo een meer open speelterrein en park te creëren voor de Chiro en de school van Lutselus.

Dubbele toegang

Het park zal toegankelijk zijn vanaf de parking voor de jeugdlokalen aan de Nieuwstraat en vanaf het fietspad langs de Kaatsbeek aan de achterkant van de school Lutselus.

Waterbeleving

Het bestaande betondek van de voormalige kleedkamers van het voetbalplein van “de Zwaluw”, wordt omgebouwd tot een overdekte zithoek. Aan deze zithoek wordt ook een waterwachtbekken gemaakt die kan gevoed worden met water van de Kaatsbeek of via een ondergrondse afvoerbuis uit de regenputten van een aantal appartementen in de Nieuwstraat. Eén van de wandelpaden loopt verder via een vlonder over het water.

Groene buffer

Een groene buffer schermt het park af van de achtertuinen van de aangrenzende woningen. Zo is er geen inkijk vanuit het park naar de achtertuinen. De bewoners zelf krijgen een mooie kijk op het groen.

Genieten in de zomer

De werken gaan van start tegen midden januari. Ze worden gefaseerd uitgevoerd en moeten klaar zijn tegen komende zomer. Het gaat om een investering van 80.000 euro.