#PlekVrij

Heb jij één of meerdere kamers beschikbaar, een leegstaande woning of een andere opvangmogelijkheid en wil je deze ter beschikking stellen van Oekraïense vluchtelingen? Laat het ons weten tijdens de openingsuren via 011 49 18 00 of info@diepenbeek.be. Welke gegevens hebben we van jullie nodig?

  • Rijksregisternummer
  • Naam en voornaam
  • Telefoonnummer en/of e-mailadres
  • Het adres van de woning waar de crisishuisvesting zal gebeuren

We maken een overzicht van alle beschikbare plaatsen en bezorgen deze aan de hogere overheid zodat zij de plaatsing verder kunnen coördineren.

Bied je momenteel al opvang aan aan mensen uit Oekraïne, neem dan zeker snel contact op met de dienst burgerzaken van de gemeente. Zo kunnen de nodige papieren in orde worden gebracht. Dit kan via 011 491 830 of burgerzaken@diepenbeek.be

Registratie als afzonderlijk gezin

Als je vluchtelingen in huis neemt, dan vorm je hiermee eigenlijk één gezin. Dit kan echter fiscale gevolgen hebben, zoals voor een studietoelage, een werkloosheidsuitkering, ... Daarom kan je beter formeel een tijdelijke bijkomende woongelegenheid creëren. Hierdoor kunnen vluchtelingen op een aparte code worden ingeschreven, waardoor jullie fiscaal wel als afzonderlijke gezinnen beschouwd worden.

Meer info krijg je via burgerzaken@diepenbeek.be of 011 49 18 00.

Noodopvang

De oorlog in Oekraïne zorgt voor heel wat menselijk leed. En ook ons land wil haar steentje bijdragen om de vluchtelingen uit Oekraïne zo goed mogelijk op te vangen. Daarom kreeg het gemeentebestuur de vraag van het Nationaal Crisiscentrum om na te gaan welke locaties kunnen worden vrijgemaakt voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De overheid is immers op zoek naar heel wat noodopvanglocaties. Deze zullen worden gebruikt om gevluchte Oekraïners onder te brengen in afwachting van de toewijzing van een meer duurzame verblijfplaats (particulier of publiek).

Informatiewebsite & infonummer

De website www.info-ukraine.be bevat meer informatie voor Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, lokale besturen, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht. 

Het algemeen informatienummer 02 488 88 88 is elke dag te bereiken van 9u. en 17u.

www.info-ukraine.be
www.vlaanderenhelptoekraine.be
#PlekVrij #WarmDiepenbeek