Waarom een nieuwe centrumvisie?
Bedoeling is om het centrum zo verkeersveilig en leefbaar mogelijk te maken voor bewoners, schoolgaande kinderen en bezoekers. Fietsers en voetgangers staan centraal in het nieuwe plan. Dit willen we bereiken door de invoering van een fietszone, een woonerf, een Zone 30, fietssuggestiestroken of een schoolstraat. Toch zal je het centrum nog steeds goed kunnen bereiken. Het centrum verlaten wordt zelfs veel makkelijker. Tot slot wil het nieuwe plan ervoor zorgen dat doorgaand verkeer niet door het centrum rijdt, maar gebruik maakt van de nieuw aangelegde snelle doorgaansroute rond het centrum (Industrielaan).
Fietszone & Zone 30
Het volledige centrumgebied wordt een Zone 30. Hier geldt een snelheidsregime van 30 km per uur. Een gedeelte van deze zone wordt bovendien fietszone. Dat is een netwerk van fietsstraten waar de fietser primaire gebruiker is. De automobilist is er te gast.
De fietszone geldt op de gemeentewegen in de stationsomgeving en in het centrum op straten zonder fietspaden. Fietsers mogen in deze zone niet worden ingehaald. In de Wijkstraat-Dorpsstraat-Kapelstraat wordt er, als gevolg van een beslissing van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), geen fietszone ingevoerd. Er geldt wel Zone 30.
De omgeving van de Poststraat wordt een woonerf. Het binnenrijden van deze verschillende zones wordt aangeduid aan de hand van poorteffecten. Aan weerszijden van de weg worden de in- en uitgangen van een zone ingericht a.d.h.v. verkeersborden, bloembakken en wanneer mogelijk grondmarkeringen. Samen vormen ze een duidelijk herkenningspunt voor jou als weggebruiker.
Veilig naar school
Kinderen veilig te voet en met de fiets naar school laten gaan, is één van de speerpunten in het nieuwe plan. Daarom wijzigen er in de schoolomgevingen heel wat zaken. Een overzicht:
Gemeentelijke basisschool
- Er wordt een schoolstraat ingevoerd in de Kloosterstraat tussen de Sint-Janslaan en de Dooistraat. Dit wil zeggen dat dit gedeelte van de straat bij het begin en einde van de schooltijden wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens de uren van schoolstraat mogen bewoners de straat enkel stapvoets uitrijden. Een schoolstraat is voorbehouden voor voetgangers en fietsers.
- De schoolstraat geldt tijdens schooldagen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 8.45 uur en van 14.45 tot 15.30 uur. Op woensdag gaat de schoolstraat in van 8.00 tot 8.45 uur en vanaf 11.45 tot 12.30 uur.
- De schoolbussen van de Zigeuner gebruiken een andere route om hun bestemming te bereiken. De halteplaats ter hoogte van de Sint-Janslaan blijft voorlopig ongewijzigd.
De Loep
- In de Toekomststraat (tussen de Sint-Janslaan en de Kerklaan richting Kerklaan, tussen de Wijkstraat en de Kerklaan eveneens richting Kerklaan) wordt er éénrichtingsverkeer ingevoerd.
- In de Kerklaan en de Toekomststraat komen er fietssuggestiestroken.
Basisschool Paleis
- In de Wijkstraat (N2) wordt de bestaande Zone 30 in de schoolomgeving uitgebreid. De snelheid wordt er beperkt tot 30 km/u vanaf de Molenstraat tot voorbij de Spoorstraat.
- De schoolbussen van de Zigeuner gebruiken een andere route om hun bestemming te bereiken. Veilig afstappen kan aan de nieuwe halteplaats ter hoogte van de de jeugdlokalen in de Kloosterstraat.
Meer details over de veranderingen voor jou en je kind(eren) worden gecommuniceerd via jouw school.
Vlotter in en uit
Een nieuw lussensysteem moet het uitrijden van het centrum vergemakkelijken. Door de rijrichting in sommige straten aan te passen, kan het verkeer, dat zijn bestemming heeft in het centrum, zo snel mogelijk het centrum verlaten. Hierdoor moeten er geen onnodige rondjes worden afgelegd en kan de toenemende verkeers- en parkeerdrukte in woonstraten beperkt worden.
Daarom komt er dubbelrichtingsverkeer in:
- De Nanofstraat (voor de ontsluiting van de nieuwe parking)
- De Kloosterstraat (tussen de parking van het kerkhof en de N2)
Eénrichtingsverkeer komt er in:
- De Sint-Janslaan (tussen de Kloosterstraat en Marktplein),
- De Kloosterstraat (tussen de Kerklaan en de parking van het kerkhof)
- De Paanhuisstraat (rijrichting wordt omgedraaid)
- De Toekomststraat (enkel in via de Wijkstraat)
- De Toekomststraat t.h.v. De Loep (richting Katteweidelaan)
De verbinding tussen de Varkensmarkt en het Marktplein (via het Strobandersplein) wordt een autovrije zone (m.u.v. de parkeerplaatsen voor mindervaliden langs de kerk). Deze zijn te bereiken via de insteek aan het Marktplein.
Snel alternatief
De nieuwe centrumvisie wil er onrechtreeks ook voor zorgen dat er minder gemotoriseerd verkeer door het centrum van Diepenbeek rijdt. Bedoeling is dat zoveel mogelijk verkeer gebruik maakt van de snelle doorgaansroute rond het centrum (Industrielaan). De snelheid op de Industrielaan wordt daarom verhoogd naar 70 km per uur vanaf de parking aan het station richting de brug aan de Waardestraat en de tonnagebeperking in het centrum wordt verstrengd.
Parkeerbeleid blijft
Het parkeerbeleid blijft ongewijzigd. Dus ook de situatie van het Marktplein verandert niet tijdens de proefopstelling. Dit jaar wordt bovendien gestart met de werken aan de nieuwe parking in de Nanofstraat. Dit is goed voor in totaal 126 extra parkeerplaatsen in het projectgebied van de centrumvisie. De eerste fase die wordt aangelegd bestaat uit 42 parkeerplaatsen.
Start op 23 augustus
De nieuwe maatregelen worden vanaf woensdag 23 augustus uitgetest via proefopstellingen. De proefopstelling blijft staan tot minstens het einde van dit jaar. Hierdoor krijgt iedereen de kans om te wennen aan de nieuwe situatie en krijg je voldoende tijd om je gedrag hierop aan te passen. Bovendien wordt het op die manier duidelijk welke maatregelen de beoogde doelstellingen halen en welke niet.
Meten is weten
Om objectieve data te verzamelen, zijn verkeerstellingen essentieel. De resultaten van de tellingen dienen als basis voor verder onderzoek binnen de centrumvisie. Zo kunnen er nadien gepaste verkeersmaatregelen en acties worden genomen. Daarom werden er een aantal volautomatische telramen geplaatst in de betrokken straten in het centrum. Het apparaat telt niet alleen het aantal autos, voetgangers, fietsers en zwaar verkeer, maar ook de snelheid van het verkeer. De resultaten van deze telramen kan je in real time volgen via www.telraam.net.
Woon jij in de Poststraat, de Sint-Janslaan, de Toekomststraat, de Varkensmarkt of het Marktplein? En wil jij een Telraam aan je woning hangen? Laat het ons weten, want in deze straten worden momenteel nog geen tellingen uitgevoerd. En dat is jammer. Het enige wat je nodig hebt is een raam aan de straatzijde (1ste of 2de verdieping) en een stopcontact. Interesse? Stuur een mailtje naar mobiliteit@diepenbeek.be.
Wat vind jij ervan? Wij horen het graag!
Uiteraard kennen we graag jullie mening over de nieuwe situatie. Die kan je ons bezorgen via een online bevraging. Deze wordt beschikbaar gesteld vanaf de start van de proefopstellingen (21 augustus) via www.diepenbeek.be/bevraging-proefopstelling. Op basis van jullie feedback, waarnemingen en de resultaten van de telramen, bekijken we welke maatregelen we behouden en waar we eventueel kunnen bijsturen.