Reisplannen? Check je reispas, EiD en Kids-ID

Gepubliceerd op dinsdag 15 juni 2021 11.14 u.
Reisplannen deze zomer? Check dan zeker even de geldigheid van je EiD, Kids ID van de kinderen en je reispas. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen en kosten te staan.

EID en Kids-ID

Normaal gezien ontvang je een uitnodiging om je EID te vernieuwen. Voor een Kids-ID wordt er geen uitnodiging voor vernieuwing gestuurd. Het is immers geen verplicht document. Voor beide documenten geldt, dat er tussen de datum van aanvraag en levering drie weken kan zitten. Controleer dus op tijd of je identiteitskaart en de Kids-ID van jouw kind(eren) nog geldig zijn. Zo vermijd je overbodige kosten. Een spoedprocedure kost al vlug 104,60 euro (EiD) of 94,90 euro (Kids ID).

Bij de aanvraag van de Kids-ID moet het kind ook aanwezig zijn. En vergeet zeker geen recente pasfoto’s mee te brengen. Deze moeten voldoen aan een aantal strenge normen. Maar je fotograaf weet hier wel raad mee.

Reispas

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen. Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Ook hier gelden hoge kosten voor spoedprocedures.

Reistoelating minderjarige

Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen.

Belgische reizigers kunnen steeds navragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er bijkomende documenten voor reizende kinderen nodig zijn. Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.

Je maakt best een afspraak zodat wachttijden vermeden worden. Dit kan door te bellen naar 011 49 18 00 of via www.diepenbeek.be/afspraak

Meer info vind je op www.diepenbeek.be/reizen

Meer info over reizen en corona vind je op www.diepenbeek.be/corona