Omgevingsvergunning voor gedeelte Spartacus Lijn 2 aangevraagd

Gepubliceerd op woensdag 16 november 2022 0 u.
De Vlaamse regering maakt werk van een hoogwaardige en comfortabele verbinding tussen Hasselt, Diepenbeek, Genk en Maasmechelen. Er is intussen een omgevingsvergunning aangevraagd voor een deel van het tracé van de nieuwe trambusverbinding op Diepenbeeks grondgebied.

Concreet gaat het om infrastructuurwerken op een deel van de Universiteitslaan (N702). 

Om de elektrische trambus tussen Hasselt en Maasmechelen zo snel mogelijk te kunnen inzetten, worden eerst een aantal quick wins uitgevoerd. In Diepenbeek wordt op het stuk van de Universiteitslaan (N702) vanaf de Ginderoverstraat tot aan de N76 al een deel van het tracé aangelegd.

Welke werken?

Er komt een vrije trambusbedding door de pechstrook langs weerszijden van de weg om te vormen, samen met een beperkte versmalling van de middenberm.

De toplaag van het asfalt wordt afgefreesd en op enkele plaatsen wordt de volledige baan opengebroken. Het wegdek wordt anders ingericht: in de twee richtingen komt een dubbele rijbaan met een eigen bedding voor de bus.

Zowel aan de noord- als zuidzijde worden de invoegstroken van de Havenlaan verlengd. Aan de op- en afrit naar de Lentestraat en de Kempenstraat tot aan het kruispunt met de Westerring verbreden de baanvakken, zo kunnen zowel autoverkeer als de trambus er op een veilige manier rijden. De volledige linkerrijstrook wordt hierbij vernieuwd. Tussen de Ginderoverstraat en de Havenlaan zal je 90 km/u mogen rijden.

Het groene karakter van de omgeving wordt versterkt, zo worden er 109 extra bomen aangeplant in de middenberm.

Stand van zaken

De vergunningsaanvraag is ingediend en het openbaar onderzoek start binnenkort. Zodra de vergunning verleend is, zullen de weken starten in 2023.