03 - Stemmen

In 2022 kreeg je als inwoner van Diepenbeek voor het eerst de kans om voorstellen in te dienen. We ontvingen in totaal 20 ideeën. Na evaluatie op haalbaarheid en een toetsing aan het reglement, werden 8 voorstellen weerhouden.
 
Elke inwoner van Diepenbeek die minstens 16 jaar oud is, kon zijn of haar stem uitbrengen. Dit waren de genomineerden. 
 

Idee 1 - Vergroening zorgcampus en rotonde Nieuwstraat 

Dit idee gaat voor meer groen in onze gemeente. Dit door rododendrons te planten op de braakliggende hoek tegenover de serviceflats op de zorgcampus. Daarnaast droomt de indiener van een klimaatboom met daaronder een bankje op het perceel aan de rotonde van de Nieuwstraat (naast fietsenhandel Bollen). 

Budget: 2.200 euro 
Indiener: Marleen Smeers 

Idee 2 - Oversteekplaats Dauteweyers 

Om het wandelen in de Dauteweyers nog aangenamer te maken, gaat idee 2 voor een veilige oversteekplaats voor de wandelaars die de Stationsstraat oversteken (van de Pomperik naar de Heidestraat). Ook de schoolgaande jeugd zal hier gebruik van kunnen maken. De oversteekplaats kan worden aangelegd via een wegversmalling of via markeringen en signalisatie. 

Budget: 4.000 euro
Indiener: Dimitri Schouteren 

Idee 3 - Luchtreinigers voor mentaal welzijn

Een derde idee gaat ervoor om 15 mobiele luchtreinigers aan te kopen die vervolgens kunnen worden uitgeleend aan verenigingen en burgers die een evenement organiseren. Luchtreinigers zorgen voor een beter binnenklimaat. Zo kunnen er hopelijk nog altijd evenementen georganiseerd worden wanneer het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgt en kunnen ook mensen met een allergie of astmatische problemen zonder probleem aan evenementen deelnemen. 

Budget: 22.000 euro 
Indiener: Mark Van Luijk 

Idee 4 - Kwartetspel in het Diepenbeeks dialect

Om de verspreiding en de bestendiging van ons Diepenbeeks dialect te ondersteunen, ontwikkelen de initiatiefnemers een kwartetspel met woorden in het Diepenbeeks dialect. De woorden worden ondersteund door een illustratie. Het spel telt 20 categorieën met telkens vier kaarten. De categorieën zijn: gereedschap, beroepen, lichaamsdelen, dieren, kleding, voeding, keukengerief, ... Dit spel is leuk en leerzaam voor zowel kinderen als volwassenen. Als dit idee het haalt, krijgt elk Diepenbeeks gezin zijn eigen kwartetspel. 

Budget: 20.000 euro 
Indieners: Giedo Wysmans en Yvan Achten 

Idee 5 - Kunstkubus Demerstrand

De Kunstkubus is een grote plantenbak (3m x 3m x 2,5m) op het Demerstrand waarop de inwoners van Diepenbeek op alle zijden graffiti mogen aanbrengen. Deze kubus wordt regelmatig overschilderd. Zo krijgen meer mensen de kans om zich uit te leven en wordt er voor een dynamisch beeld gezorgd. Bij de opening van de kunstkubus wordt een graffitiworkshop georganiseerd voor de geïnteresseerde inwoners. Dit idee wil inzetten op groen, artistieke ontwikkeling en het samenbrengen van mensen. 

Budget: 14.000 euro 
Indieners: Sander Panis en Donald Market 

Idee 6 - Diepenbeek in beweging met outdoor fitness

Het pleintje op Biezenveld is, op het basketpleintje na, volledig leeg. Het wordt nochtans regelmatig gebruikt door sporters. Zou het niet leuk zijn om er ook vier of vijf outdoor fitnesstoestellen te plaatsen? Zo krijgen onze inwoners de kans om in openlucht aan hun conditie te werken.

Budget: 15.000 euro 
Indiener: Kimberley De Rijke 

Idee 7 - Toiletwagens voor duurzame evenementen

Evenementen zorgen voor ontmoeting en sociale samenhang in een gemeente. De organisatie van evenementen is echter erg duur. Om organisatoren te stimuleren en financieel te ondersteunen wil de aanvrager twee degelijke wc-wagens aankopen en deze opnemen in het uitleenreglement. Deze zouden gebruikt kunnen worden voor allerhande evenementen, van kermissen tot straatbarbecues. 

Budget: 46.000 euro 
Indiener: Marino Renquin 

Idee 8 - Vergroenen centrum

Idee 8 wil het centrum van Diepenbeek vergroenen door extra bomen en bloemen aan te planten. Concreet wil het vier grote bomen plaatsen aan weerszijden van het standbeeld aan de ingang van het kerkhof aan de Kloosterstraat. Een bijkomende boom wordt gevraagd aan de zitbank van het pleintje in de Poststraat. Dit zorgt meteen voor een schaduwrijk zitplekje.

Ook bloemen maken de natuur vriendelijker voor bijen en andere insecten. Daarom wil de indiener een strook langs het fietspad aan de Demer inzaaien met doorlevende of een meerjarige bloemenmengsel. 

Budget: 3.500 euro 
Indiener: Etienne Wysmans