Huisvuil

Huisvuil is niet-recycleerbaar afval zoals mosselschelpen, stofzuigerzakken, vervuild papier, kattenbakvulling, aluminiumfolie, …

Huisvuil moet je aanbieden in een bordeauxzak met opdruk van Limburg.net. De zak moet toegebonden zijn met een handgreep van minstens 10 cm. Maak niets vast aan de buitenkant en steek geen scherpe voorwerpen in de zak. Een grote huisvuilzak mag max. 10 kg wegen, een kleine huisvuilzak mag max. 5 kg wegen.

Huisvuil kan enkel verbrand of gestort worden. Afval dat goed gesorteerd werd, vormt echter een grondstof voor nieuwe materialen. Zo maakt men van kurken isolatiemateriaal, petflessen vinden een nieuw leven als fleecestof, van frituurolie maakt men biodiesel, … Door maximaal te sorteren, kun je jouw hoeveelheid huisvuil sterk beperken. Heel wat fracties kun je gratis deponeren op het recyclagepark.

Huisvuil kun je voorkomen door voor duurzame varianten zoals stoffen zakdoeken, tafellakens en servetten, een herbruikbare drinkbus of een boterhammendoos te kiezen. Koop producten met zo weinig mogelijk verpakking of met een verpakking die je kunt recycleren. Als je een anti-reclamesticker op je brievenbus kleeft, dan vermijd je impulsaankopen van producten die in aanbieding zijn.