Trappen fiets- en voetgangerstunnel tegen midden oktober hersteld

Gepubliceerd op dinsdag 19 september 2023 0 u.
Sinds 14 augustus worden de verbeteringswerken aan de trappen gefaseerd uitgevoerd. Als alles volgens plan verloopt zijn alle trappen van de fiets- en voetgangerstunnel opnieuw open tegen midden oktober. De eerste trap zal aanstaande vrijdag 22 september opnieuw open gaan.

Oplossing

De bestaande trapneuzen werden afgeslepen en de trapbekleding werd opgebroken. De komende maanden zullen de trappen op een verbeterde manier worden uitgevoerd.

De verdere planning ziet er als volgt uit.

  • Sinds midden augustus worden de verbeteringswerken aan de trappen gefaseerd uitgevoerd. De centrale trap wordt als eerste aangepakt. Dit om de doorstroming voor de reizigers zo snel mogelijk te verbeteren. De centrale trap is hiervoor de belangrijkste schakel. 
  • Elke trap vraagt zo’n twee weken werk. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werken dus rond midden oktober klaar zijn. 
  • De 'middelste trap' die in de tunnel uitkomt wordt op vrijdag 22 september opengesteld.
  • De trap kant Spoorstraat - Stationsstraat (t.h.v. 'Kostas') wordt volgende week vrijdag 29 september opengesteld.
  • De trap kant fietsenstalling Spoorstraat zal aansluitend (+/- begin oktober) worden opengesteld als de weersomstandigheden gunstig blijven.
  • De trap kant fietsenstalling Industrielaan wordt eveneens aansluitend (+/- begin oktober) opengesteld als de weersomstandigheden gunstig blijven.
  • Voor de trap aan het kruispunt met de Industrielaan is er nog geen timing gekend. Deze werken zijn nog volop in uitvoering. De timing wordt later gecommuniceerd.

Na openstelling van de trappen worden ook de handgrepen nog bijgewerkt. Deze zijn beschadigd doordat de hekwerken veelvuldig werden verplaatst. De leuningen kunnen pas worden bijgewerkt na openstelling. Dit wordt ook steeds aangegeven. Dit geeft alleen plaatselijke hinder aan bijvoorbeeld 1 kant van de trap.

Wat vooraf ging

De trappen werden vorig jaar afgesloten om veiligheidsredenen. Op de treden bleef immers water staan en dat zorgde voor gladheid, zeker bij vriestemperaturen.

Het gemeentebestuur en de gemeentelijke administratie drong al maanden aan bij de bevoegde instanties en de aannemer op een definitieve oplossing. Deze zou er komen zodra het minstens 15 graden zou zijn. Een oplossing bleef uit.

Het afsluiten van de trappen zorgde al lange tijd voor heel wat frustratie bij reizigers en gebruikers van de tunnel. De sloten op de hekken werden doorgeknipt, mensen kropen over de hekken of gingen zelfs over tot spoorlopen. Daarom besliste het gemeentebestuur eerder dit jaar om de trappen om veiligheidsredenen net wel te openen. 

Een snelle en definitieve oplossing lijkt intussen gelukkig in de maak.