Tuikabelbrug afgesloten vanaf 15 september

Gepubliceerd op donderdag 9 september 2021 12.04 u.
De Vlaamse Waterweg is al geruime tijd bezig met de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal. Dit om meer en groter verkeer over het water mogelijk te maken. Vanaf 15 september wordt ook de Tuikabelbrug in Godsheide aangepast. De brug wordt vanaf dan afgesloten voor alle verkeer.

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter, maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers, veilig en vlot te laten varen. Bovendien krijgt ook Short Sea Shipping op het Albertkanaal zo betere kansen. In dat kader wordt nu ook de Tuikabelbrug in Godsheide verhoogd.

Timing

Vanaf 15 september wordt de brug afgesloten voor alle verkeer. Vanaf dan starten immers de voorbereidingen voor het opvijzelen van de brug eind november 2021. Aansluitend worden de brugopritten opgebroken en heraangelegd. Als alles volgens plan verloopt zijn de werken afgerond tegen april 2022 en kan het verkeer opnieuw over de brug.

Herinrichting

Naast de verhoging wordt ook de bovenbouw van de brug heringericht. Het profiel van de Berenbroekstraat over de brug krijgt een volledig nieuwe indeling met een 2x1 rijstrook voor gemotoriseerd verkeer en een dubbelrichtingsfietspad aan de westzijde van de rijweg. Om de snelheid van het gemotoriseerde verkeer te beperken worden 3 wegversmallingen voorzien, waarvan één midden op de brug. Naast de verkeersfunctie krijgt het brugdek ook een recreatieve en ecologische functie.

Omleiding

  • Er wordt een omleiding voor het doorgaand verkeer voorzien vanaf de N702 (Universiteitslaan) en de N75 (Europalaan) met de vermelding ‘Tuikabelbrug onderbroken’.
  • Het lokaal verkeer (inclusief fietsers) rijdt via de sluisbruggen van Hasselt en Diepenbeek.
  • De jaagpaden blijven tijdens de werken toegankelijk.

www.vlaamsewaterweg.be/brug-godsheide