vaccinatie updates

Gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2021 0 u.
Het vaccinatiecentrum in Hasselt voorziet alle inwoners van 18 jaar of ouder uit Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Herk-de-Stad en Alken van een coronavaccin. Intussen is meer dan 92% van de inwoners volledig gevaccineerd en worden bepaalde groepen al uitgenodigd voor een derde prik.

Hoe vraag ik mijn Covid Safe Ticket aan?

Ben je handig met de smartphone of het internet, dan kan je je certificaat downloaden via de CovidSafeBe-app of via websites zoals www.mijnburgerprofiel.bewww.mijngezondheid.be of www.myhealthviewer.be.

Ook minderjarigen kunnen hun Covid Safe Ticket op hun smartphone installeren. Hoe dat met moet lees je op www.vlaanderen.be/covid-certificaat#procedure

Je kan je coronapaspoort ook per post toegestuurd krijgen. Neem daarvoor contact op met de helpdesk van de Vlaamse overheid via het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur). Hou wel rekening met een wachttijd van 1 week.

Een derde boosterprik

De verschillende vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen COVID-19: wie volledig gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog ziek te worden. Als je toch nog ziek wordt na vaccinatie, is de kans dat je zwaar ziek wordt of zou overlijden een heel stuk kleiner.

Studies bij miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten tonen echter aan dat bij ouderen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. Na ongeveer 5 maanden begint de werkzaamheid tegen ernstige COVID-19 en hospitalisatie af te nemen met 6 à 10%. Dat betekent dus dat je wat meer risico loopt om in het ziekenhuis te belanden als je besmet raakt met COVID-19. Een herhalingsvaccinatie wil de bescherming tegen COVID-19 versterken en verlengen.

Ben je ouder dan 65 jaar, dan mag je de komende weken een uitnodiging verwachten om je een derde keer te laten vaccineren tegen COVID-19. Risicopatiënten en alle 85-plussers ontvingen al een mail of brief voor hun derde prik. Behoor je tot deze groep en ontving je geen uitnodiging? Contacteer dan je huisarts. Let op. De huidige groep risicopatiënten is niet dezelfde groep die voorrang kreeg bij een eerste prik. Het gaat dit keer enkel over personen die te maken hebben met een afweerstoornis.

Het griepvaccin

Omwille van de COVID-19 epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat de risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Dat geldt ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele coronapiek in het griepseizoen. Goed om te weten:

  • Bepaalde doelgroepen krijgen het vaccin gratis of gedeeltelijk terugbetaald.
  • Voor een griepvaccin ga je langs bij je huisarts, niet in het vaccinatiecentrum.
  • Het is geen probleem om je zowel te vaccineren voor de griep- als het coronavirus.

www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-griep

De nieuwe 12-jarigen

Werd je kind net 12 jaar, dan ontvangt hij/zij automatische een uitnodiging voor een eerste en tweede prik met het Pfizervaccin. Nog niets ontvangen in je brievenbus/mailbox? Dan kan je ook een afspraak maken via ons callcenter op het nummer 011 37 20 64. Let op! Zolang je zoon of dochter niet volledig gevaccineerd is, is een PCR-test nodig om bv. met het vliegtuig te reizen of grote evenementen bij te wonen.

Zit je met vragen?

Help Limburg vaccineren

We kunnen intussen op voldoende vrijwilligers rekenen. Daarom is het op dit moment niet mogelijk om je nog kandidaat te stellen. Geregistreerde vrijwilligers vinden alle praktische info via deze link