Wateroverlast zomer 2021 ook in Diepenbeek erkend als ramp

Gepubliceerd op woensdag 6 juli 2022 14.29 u.
De wateroverlast van vorige zomer in Diepenbeek wordt dan toch erkend als ramp. Daardoor kunnen de getroffen gezinnen en ondernemers toch een beroep doen op een financiële tussenkomst van het Vlaams Rampenfonds. Hoe je dit kan doen, lees je verderop.

In juli 2021 hebben overstromingen uitzonderlijke schade veroorzaakt in Vlaanderen. De Vlaamse Regering erkende deze daarom als ramp, en bepaalde de geografische uitgestrektheid ervan. De gemeenten Diepenbeek, Herk-de-Stad en Lummen werden aanvankelijk niet opgenomen in dat besluit.

Bijkomend advies van de Vlaamse Milieumaatschappij leert nu dat de overstroming in deze drie gemeenten wel degelijk voldoet aan het wetenschappelijk erkenningscriterium, zoals decretaal bepaald.

De Vlaamse Regering wijzigt daarom het besluit van 21 december 2021 om de gemeenten Diepenbeek, Herk-de-Stad en Lummen toe te voegen aan de gemeenten getroffen door de ramp van de overstromingen van 14 tot en met 17 juli 2021. 

Concreet betekent dit dat burgers of ondernemingen uit Diepenbeek ook hun schadedossier kunnen indienen bij het rampenfonds. Dit kan via (https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen). Je hebt hier 3 maanden de tijd voor (tot eind oktober 2022) vanaf de publicatie van dit besluit. Voor de gemeenten die in december al werden erkend is die termijn afgelopen.