Zwerfvuil - Mooimakers

Zwerfvuil is klein afval, zoals blikjes, sigarettenpeuken en papiertjes, dat bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Dit vervuilt de natuur en geeft het straatbeeld een onaangenaam uitzicht. Ook voor de medewerkers van de technische dienst, die dagelijks in de weer zijn om de omgeving te zuiveren van afval, is dit een doorn in het oog.

Straat.net

Jaarlijks organiseert de gemeente i.s.m. Limburg.net de zwerfvuilactie Straat.net. Verenigingen en scholen worden opgeroepen om, tegen een bijdrage, de straten van Diepenbeek zwerfvuilvrij te maken. Jaarlijks verdienen heel wat Diepenbeekse verenigingen en buurtcomités zo een centje (15 euro per opgeruimde kilometer) bij voor hun kas. 

Mooimakers

Wil jij zelf een stukje Diepenbeek proper houden? Schrijf je dan in op www.mooimakers.be. Je kunt je engageren om eenmalig of doorlopend een zwerfvuilactie te doen.

Na je inschrijving ontvang je een mailtje van de milieudienst met meer informatie. De gemeente zorgt voor opruimmateriaal en een verzekering. Geef dan zeker aan dat je gecontacteerd wilt worden door de gemeente. Anders kunnen we je geen verdere afspraken met je maken voor je materiaal en de verzekering. 

Sluikstorten

Sluikstorten is het achterlaten van grotere hoeveelheden afval op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment (bijv. een huisvuilzak die te vroeg buiten staat) of op een verkeerde manier (bijv. in een verkeerde kleur zak). Waar worden de daders van een sluikstort opgespoord. Sluikstorters krijgen een GAS-boete en een factuur voor de opruimkosten, beide met een minimum van 250 euro.