Wandelroutes

Dauteweyers - Dorpsbemden

Het natuurgebied van de Dauteweyers is 11 ha groot. De sierlijke vijvers zijn het visitekaartje. Ze zijn in de 18de eeuw ontstaan door ontginning van ijzererts. Verder tref je in de Dauteweyers hooilanden, elzenbroekbosjes, een vijver en een knotelzenhaag aan. Hier vertoeven boomkikkers, kamsalamanders en ijsvogels.

Dorpsbemden telt 70 ha en strekt zich ten oosten van de Stationsstraat uit tussen de visvijver “De Pomperik” en de Demer. Je vindt hier verlande vijvers, houtwallen, blauwgraslanden en zeer rijke hooilanden met planten als de kranskarwij, dotterbloem en gevlekte orchis. In de zomer kan je er de bloemrijke hooiweiden bewonderen. Wandelaars dienen steeds op de wandelpaden te blijven, zo blijven zeldzame planten beschermd.

Door het gebied lopen 6 bewegwijzerde wandelingen. Als startpunt kan je terecht op het Demerstrand (1,5 km; 3,1 km; 5,5 km; 10,3 km en 16,5 km) startpunt Dauteweyers aan de Sint Servatiusstraat (3,9 km; 5,5 km; 10,3 km en 16,5 km) en startpunt Visserij op de woonzorgcampus aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat (3,9 km en 16,5 km).

Ontdek de routes. 

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Prijs wandelkaart: 2,50 EUR (beschikbaar vanaf zomer 2020)

De Maten

Diepenbeek sluit aan bij het 300 ha grote reservaat De Maten Genk, een moerassig gebied met duinkammen, vijvers, dijken, moerasbosjes, droge en natte heide. Je kan starten vanaf startplaats Diepenbekerbos. Hier starten 4 routes (2,2 km; 3,4 km; 6,7 km en 10,3 km)doorheen het gebied

Ontdek de routes. 

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Prijs wandelkaart: 2,50 EUR

Nietelbroeken

Naast de gaafheid van de onbebouwde Mombeekvallei, zijn ook de zeldzame onbemeste graslanden en een “oud bos” met kwelzones hier de moeite. In het voormalige jachtgebied kan nu elke natuurliefhebber genieten van voorjaarsplanten zoals gele dovenetel, de slanke sleutelbloem (bevat een chemische stof tegen schimmelgroei), bosanemoon, bosviooltjes en nagelkruid. Aangepast schoeisel is een noodzaak bij een bezoek aan dit vrij moerassige gebied. De wandeling van 4,7 km start vanaf de toegang aan de Netelbroekstraat. Parkeren kan je op de parking aan Het Klein Caféke op de kruising van de Netelbroekstraat met de Kruisstraat. Vanaf hier staat de route aangegeven.

Ontdek de routes. 

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Prijs wandelkaart: 1,50 EUR

Wandelingen 'De Schoverik'

De wandelsportvereniging “W.S.V. De Schoverik” heeft in de gemeente Diepenbeek 13 wandelroutes uitgestippeld.

Startplaats voor de Dautenpaden en Schoverikpaden is de “Schoverik Wandelpaal”op het Schoverikplein (hoek van de Kapelstraat en Varkensmarkt). De Visserijpaden starten op de parking van de woonzorgsite op de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Bloesemwandelingen starten op het Marktplein aan de overkapping (wandel richting Bib).

Ontdek de routes.

Folders zijn verkrijgbaar via Fietscafé De Schoverik, de wandelclub zelf of bij het vrijetijdsloket in gemeenschapscentrum de Plak.

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Prijs wandelfolder: 2,50 EUR

Wandelroute 'Verbindend water'

Knooppunt 100 aan sport- en recreactiedomein Demerstrand, is niet enkel een knooppunt voor fietsers. Het is dé ideale start- en aankomstplek van verschillende wandelingen, maar ook voor sporten in de natuur ben je hier meer dan op je plek. Het recreatiedomein herbergt 2 speeltuinen en leuke speelelementen doorheen het domein en net over de Demer vind je het speelbos, erg in trek bij jonge bezoekers. De wandeling brengt je in natuurgebieden De Dijken en Dautenweyers, waar je de Wijers, land van 1001 vijvers, ten volle kan beleven. Verder kom je door het park Patersbos, waar geschiedenis en natuur zich op subtiele wijze vermengen. Bij terugkomst kan je je dag afsluiten op het prachtige terras van fietscafé Knooppunt 100 en van heel wat lekkers genieten.

Ontdek deze themaroute

De Weijers in vogelvlucht met Robbie Roerdomp

Doeboek: De Wijers in vogelvlucht met Robbie Roerdomp | Visit Limburg

QR wandeling Het Dautenmannetje 

Maak kennis met Viktor: een doodgewone jongen die zich - op een niet zo doodgewone avond - plots in de Dauteweyers bevond. Viktor neemt je mee in zijn verhaal op een wandeltocht van 5,6 km. Scan de QR codes en laat je meeslepen in het prachtige verhaal. Onderweg maak je kennis met het Dautenmannetje en tal van andere toverachtige wezens, al stappend wegdromen en genieten van de mooie Diepenbeekse natuur. Vertrekpunt: Sint-Servatiusstraat 

www.hetdautenmannetje.be