Wandelroutes

Wandelingen 'De Schoverik'

De wandelsportvereniging “W.S.V. De Schoverik” heeft in de gemeente Diepenbeek 7 wandelroutes uitgestippeld. Startplaats is de “Schoverik Wandelpaal”op het Schoverikplein (hoek van de Kapelstraat en Varkensmarkt). 

Folders tijdelijk niet meer beschikbaar.

De Maten

Diepenbeek sluit aan bij het 300 ha grote reservaat De Maten Genk, een moerassig gebied met duinkammen, vijvers, dijken, moerasbosjes, droge en natte heide. Er lopen verschillende wandelpaden doorheen, zoals het Aardgasnatuurpad, één van de 10 nieuwe wandelpaden.

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Prijs wandelkaart: 2,50 EUR
Startpunt 1: Slagmolen Genk
Startpunt 2: Diepenbekerbos - Havenlaan

Dauteweyers

Dit natuurgebied is 11 ha groot. De sierlijke vijvers zijn het visitekaartje. Ze zijn in de 18de eeuw ontstaan door ontginning van ijzererts. Verder tref je in de Dauteweyers hooilanden, elzenbroekbosjes, een vijver en een knotelzenhaag aan. Hier vertoeven boomkikkers, kamsalamanders en ijsvogels.
Er lopen 2 bewegwijzerde wandelpaden doorheen de Dauteweyers.

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Route 1 heeft als startpunt de reservaatsparking aan de Sint-Servatiusstraat.
Route 2 is een gecombineerde wandeling met de Dorpsbeemden en vertrekt aan het sportcomplex Demerstrand, op de Stationsstraat.

Dorpsbemden

Dit gebied telt 70 ha en strekt zich ten oosten van de Stationsstraat uit tussen de visvijver “De Pomperik” en de Demer. Je vindt hier verlande vijvers, houtwallen, blauwgraslanden en zeer rijke hooilanden met planten als de kranskarwij, dotterbloem en gevlekte orchis. In de zomer kan je er de bloemrijke hooiweiden bewonderen. Wandelaars dienen op de wandelpaden te blijven, zo blijven zeldzame planten beschermd.
Er lopen 2 bewegwijzerde wandelpaden doorheen het gebied.

Open: dagelijks vrij toegankelijk.
Vertrekpunt van de wandelpaden is het sportcomplex Demerstrand, Stationsstraat.
Route 1 vormt een kleine lus nabij de visvijver.
Route 2 is een gecombineerde wandeling met de Dauteweyers.

Nietelbroeken

Naast de gaafheid van de onbebouwde Mombeekvallei, zijn ook de zeldzame onbemeste graslanden en een “oud bos” met kwelzones hier de moeite. In het voormalige jachtgebied kan nu elke natuurliefhebber genieten van voorjaarsplanten zoals gele dovenetel, de slanke sleutelbloem (bevat een chemische stof tegen schimmelgroei), bosanemoon, bosviooltjes en nagelkruid. Aangepast schoeisel is een noodzaak bij een bezoek aan dit vrij moerassige gebied. De folder van de wandelroute (5 km) is te verkrijgen bij het vrijetijdsloket in gemeenschapscentrum de Plak (1,5 EUR). 

Open: dagelijks vrij toegankelijk
Vertrekpunt van de wandeling via de ingang aan de Netelbroekstraat.

 

Verbindend water

Deze wandeling kan je hier online raadplegen. Je kan deze inladen in je GPS om gemakkelijk de weg te vinden. 

Net boven Diepenbeek maak je een wandeling door enkele deelgebieden van De Wijers, het Land van 1001 Vijvers. Trek je waterdichte wandelschoenen aan voor een afwisselende tocht door het prachtige Belgisch Limburg.

Demervallei
Je start de route bij Knooppunt 100 aan sport- en reactiedomein Demerstrand. Als eerste loop je de benen los over het pad langs het riviertje De Demer. Verderop wandel je door De Dijken en het Patersbos. In deze kleine natuurgebieden vind je volop afwisseling tussen loofbos, bloemrijke weilanden en vijvers. Je ervaart hier een verfrissende stilte, ideaal voor een dagje onthaasten. Je passeert de voormalige Plompaertmeulen: het gebouw dateert oorspronkelijk uit 1775.

Dauteweyers
De route neemt je ook mee door De Dauteweyers, een landschap dat bestaat uit een mozaïek van elzenbroekbos, vochtige weilanden en vijvers. Dit natuurgebied is ontstaan door de aanleg van visvijvers en door de winning van ijzererts in de negentiende eeuw. Er leven wel 70 soorten broedvogels en verschillende amfibieën, zoals de kamsalamander en de kwetsbare boomkikker. Op het gezellige terras van fietscafé Knooppunt 100 geniet je na van je wandeling met iets lekkers.