Parken en natuurgebieden

Dauteweyers/Ganzebroek

De Dauteweyers en het Ganzebroek liggen ten noorden van het Demerstrand, tussen de Dautenstraat en de Stationsstraat.

De Dauteweyers zijn ontstaan enerzijds door de aanleg van visvijvers en anderzijds door de winning van ijzererts in de 19e eeuw. Tegenwoordig zijn de vijvers een thuis voor heel wat dieren, waaronder wel 70 soorten broedvogels en verschillende amfibieën zoals de kamsalamander en de gemeentelijke adoptiesoort de boomkikker. 

Het Ganzebroek is een mengeling van weilanden en jonge bosbestanden, waaronder het geboortebos.

Dankzij investeringen van de gemeente, Natuurpunt en de provincie en subsidies van de VLM en Life+, wordt er €540.000 geïnvesteerd in de Dauteweyers en het Ganzebroek. Er zullen zowel werken gebeuren om een ideale omgeving te creëren voor de diverse fauna en flora als voor een betere recreatieve ontsluiting en beleving van het gebied:

  • Heel wat planten rondom de vijvers werden verwijderd, zodat er enerzijds meer zon op de vijvers valt, en anderzijds de vijvers beter zichtbaar zijn voor de wandelaar.
  • Het profiel van de vijvers wordt aangepast, zodat het mogelijk is om deze te laten leeglopen. Hierdoor zijn de vijvers niet meer geschikt voor vissen, die zich helaas graag tegoed doen aan de eitjes van diverse amfibieën.
  • Er werd een brug aangelegd tussen het Demerstrand en het Ganzebroek zodat je niet meer over de Stationsstraat moet wandelen.
  • Het stukje Heidestraat in de Dauteweyers wordt heringericht tot een vijverbelevingsplek met een vlonder.

De Dauteweyers zijn vrij toegankelijk vanaf de Stationsstraat (via Demerstrand) en de Sint-Servatiusstraat (ter hoogte van de Steenakkerstraat).

De Dauteweyers maken deel uit van De Wijers, het vijvergebied dat zich uitstrekt over Diepenbeek, Hasselt, Genk, Zonhoven, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

De Dorpsbemden

De Dorpsbemden (60 ha) strekt zich uit ten oosten van de Stationsstraat tussen de visvijver “De Pomperik” en de Demer. De Dorpsbemden zijn ontstaan uit de vroegere gemeenschappelijke weidegronden.

Je kunt hier van lente tot zomer genieten van een uitzonderlijke bloemenpracht dankzij de gevarieerde weilanden. In het gebied zijn er immers zowel blauwgraslanden, dotterbloemgraslanden, glanshaverhooilanden als heischrale graslanden, elk met hun eigen typische bloemenvariatie. Omdat er verschillende zeldzame planten voorkomen in het gebied, moeten wandelaars op de wandelpaden blijven.

Park Rooierheide/Patersbos

In 1912 gaf de bouw van het klooster van Royerheide de aanzet tot het gehucht Rooierheide. Bij dit klooster hoorde een park dat de paters Passionisten ontwikkelden en gebruikten als hun kloostertuin. In 1999 verlieten de paters Passionisten hun klooster en keerde het park Rooierheide terug naar de oorspronkelijke eigenaar, de gemeente Diepenbeek.

Het Park Rooierheide vormt een groene stapsteen tussen de Maten en de Dorpsbemden-Dauteweyers. Dankzij de ligging op de overgang tussen de Kempen en Haspengouw is er op deze relatief kleine oppervlakte (12 ha) een buitengewone diversiteit aan biotopen. Zo vind je er een glanshaverhooiland, een dotterbloemgrasland, vijvers, een eiken-beukenbos en enkele oudere dreven. Er is een vlonder, een prieel en een Mariagrot.

De gemeente Diepenbeek investeert de komende jaren in dit voormalig privépark om er een burenpark voor jong en oud van te maken. Hiervoor wordt samengewerkt met de plaatselijke gebruikers.

Het park Rooierheide is vrij toegankelijk via de Heidestraat en via de doorgang tussen het ontmoetingscentrum Rooierheide en de kerk.

De Maten

Het 300 ha grote natuurgebied De Maten ligt op de rand van de Kempen en strekt zich uit over zowel Diepenbeek als Genk. De Maten is één van de oudste erkende natuurgebieden en is tevens een vogel- en habitatrichtlijngebied.
De vijvers zijn ontstaan vanaf de middeleeuwen, toen ze dienden voor de viskweek.

Je vindt hier een grote variatie aan typische natuurelementen van de Kempen: vijvers, broekbossen, ruigten, heide, veengebieden, graslanden en duinen. Enkele zeldzame soorten die je hier kunt waarnemen zijn de roerdomp, de rugstreeppad en de woudaap. 

Het Diepenbeeks deel van het natuurgebied De Maten is het hele jaar open voor bezoekers. Aan de zuidoosthoek van de Augustijnenweyer vind je een kijkwand. Zo kun je de vogels van dichtbij bekijken, zonder hen te hinderen.

In Diepenbeek zijn De Maten toegankelijk vanaf de Havenlaan, ter hoogte van de Sluis.

De Maten maken deel uit van de Wijers.

Nietelbroeken

Dit gebied van 66 ha ligt in een onbebouwd gedeelte van de Mombeekvallei. Je vindt hier zeldzame onbemeste graslanden en een “oud bos” met kwelzones. In het voorjaar kun je genieten van gele dovenetel, de slanke sleutelbloem, bosanemoon, bosviooltjes en nagelkruid. Aangepast schoeisel (laarzen!) is een noodzaak bij een bezoek aan dit vrij moerassige gebied.

Dagelijks vrij toegankelijk via de ingang aan de Netelbroekstraat (hoek Tichelrijstraat).